Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
8

Internetconsultatie voor subsidie- en uitvoeringsregeling windenergie op zee

RVO heeft de concepten van de subsidieregeling 'Regeling windenergie op zee 2015' en de 'Uitvoeringsregeling Wet windenergie op zee' op internet geplaatst voor consultatie. Vanwege de samenhang worden beide regelingen tegelijk geconsulteerd. Geïnteresseerden kunnen tot en met 30 april 2015 reageren op de consultatie. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert met beide regelingen de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening. Meer informatie over de consultatie is hier te vinden.

Op grond van de subsidieregeling kan vanaf december 2015 subsidie worden aangevraagd voor de eerste 700 MW windenergie op zee. Deze 700 MW wordt gerealiseerd op twee kavels in het windenergiegebied Borssele. De uitvoeringsregeling vult het wetsvoorstel windenergie op zee beperkt nader in.

Op 6 september 2013 is het energieakkoord duurzame groei gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties. Eén van de pijlers van het energieakkoord is het opschalen van de opwekking van hernieuwbare energie. De doelstelling is 14% hernieuwbare energie te realiseren in 2020 en 16% in 2023. Een belangrijke bron hiervoor is windenergie op zee.
Windparken op zee zullen de komende jaren zonder subsidie niet gerealiseerd kunnen worden. Specifiek voor windparken op zee is daarom afgesproken dat er een nieuw systeem komt voor de uitgifte van vergunningen en dat de komende jaren subsidie beschikbaar komt voor 3.500 MW, 700 MW per jaar in de periode 2015-2019.

Met het Besluit stimulering duurzame energieproductie (SDE+) is een voorziening gecreëerd voor stimulering van de productie van hernieuwbare energie. Met de 'Regeling windenergie op zee 2015' wordt hieraan invulling gegeven door de subsidiëring van de productie van hernieuwbare elektriciteit met behulp van windenergie op zee te regelen.

Terug naar overzicht