Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
8

Subsidieplafond 2024 voor MENA Scholarship programme

Het MENA-beurzenprogramma (ook wel bekend onder de afkorting MSP) is onderdeel van het Shiraka-programma (zie Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen - NFRP). Shiraka streeft naar een duurzame transitie in de Arabische regio. Het MSP-III-B beperkt zich tot subsidieverlening voor activiteiten gericht op de volgende doellanden in de Arabische regio: Algerije, Egypte, Irak, Iran, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Syrië en Tunesië.

In het kader van MSP-III-B worden middelen beschikbaar gesteld voor subsidieverlening voor activiteiten gericht op het verstrekken van beurzen en voor activiteiten gericht op het aanbieden van Tailor-made trainingen. Voor subsidieverlening in het kader van het MSP-III-B zal in de periode 2023-2025 in totaal naar verwachting € 4.480.000 beschikbaar zijn. Dit beschikbare bedrag wordt in de periode tot en met 31 december 2025 verdeeld over diverse openstellingen waarin steeds een deel van de totaal beschikbare middelen beschikbaar komt voor aanvragen die in die periodes worden ingediend.

Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet de Nederlandse hoger onderwijsinstelling korte (tussen de twee weken en 90 dagen) Engels- en Franstalige cursussen op het niveau van Hoger Onderwijs (HO) dan wel Universitair Onderwijs aanbieden in de vakgebieden die aansluiten bij de thema’s die voor het betreffende land zijn vastgesteld. Nuffic voert het MSP-III-B uit namens de minister van Buitenlandse Zaken.

Er is in 2024 € 1.620.000 beschikbaar, waarvan:

  • € 945.000 voor subsidies voor activiteiten gericht op het verstrekken van beurzen (waarvan € 472.500 beschikbaar is voor een eerste openstelling en € 472.500 voor een tweede openstelling);
  • € 525.000 voor subsidies voor activiteiten gericht op het aanbieden van Tailor-made trainingen; en
  • € 150.000 voor een subsidie voor een Tailor-made training gericht op het versterken van de positie van vrouwen in MSP-landen.

Terug naar overzicht