Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
8

Europese subsidie voor circulair mkb op komst

In aanmerking komen mkb-bedrijven uit één van de EU-lidstaten, die voldoen aan de volgende twee criteria met betrekking tot hun betrokkenheid bij de Up2Circ Academy:

  • Circulariteitsbeoordeling: aanvragers moeten de circulariteitsbeoordeling hebben afgerond met behulp van de Up2Circ Circularity Assessment Tool. Voor bedrijven gevestigd buiten de partnerregio’s van Up2Circ wordt het circulariteitsonderzoek online ingevuld. Voor bedrijven gevestigd in Up2Circ-partnerregio’s kan de circulariteitsbeoordeling ook offline worden uitgevoerd met ondersteuning van het Up2Circ-team;
  • Verbeterde kennis en expertise op het gebied van de circulaire economie: aanvragers moeten actief hebben deelgenomen aan het online leerprogramma Up2Circ Academy.

Mkb-ondernemingen kunnen in aanmerking komen voor twee vormen van financiering:

  • Kleinschalige projecten - Haalbaarheidsstudies: diepgaande validatie van technische, economische en sociale aspecten van de adoptie van circulaire bedrijfsmodellen, rekening houdend met wenselijkheid, haalbaarheid, levensvatbaarheid en milieuaspecten. Projecten moeten zich richten op één of meerdere circulaire bedrijfsmodellen, zoals circulaire supply chain, deelplatforms, product as a service, verlenging van de levensduur van producten, terugwinning en recycling;
  • Grootschalige projecten - Piloting en demonstratie: pilot- en demonstratieactiviteiten om concrete transitiemaatregelen naar circulariteit te implementeren met behulp van bepaalde technologieën, een verschuiving naar circulair productontwerp of introductie van nieuwe producten, processen en diensten. Projecten moeten zich richten op prototyping, pilottests en implementatie van nieuwe bedrijfsprocessen, oplossingen en systemen.

De maximale financiering voor kleinschalige projecten bedraagt € 15.000 voor een maximale projectduur van zes maanden. De maximale financiering voor grootschalige projecten bedraagt € 50.000 voor een maximale projectduur van twaalf maanden.

Aanvragen moeten worden ingediend via een online aanvraagformulier. De call opent op 1 april 2024, met als deadline 31 mei 2024. Overigens is het de bedoeling in 2025 een tweede open oproep te publiceren.

Terug naar overzicht