Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
8

Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO) 13 maart open

In de Staatscourant is het Fonds Verantwoord Ondernemen 2019–2022 (FVO) gepubliceerd. Het FVO gaat 13 maart a.s. open voor aanvragen. Met het fonds helpt RVO Nederlandse ondernemingen met internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Op die manier kunnen ondernemingen samen met maatschappelijke organisaties IMVO-risico’s of -misstanden in hun internationale waardeketen(s) aanpakken. De deadline is 5 september 2019. Het budget voor dit jaar bedraagt in totaal € 10,5 miljoen.

FVO biedt twee soorten ondersteuning:

  • FVO samenwerkingsverbanden (Pijler 1): FVO Pijler 1 helpt samenwerkingsverbanden van (Nederlandse) ondernemingen en maatschappelijke organisaties, met het opzetten van multistakeholder-projecten om IMVO-risico’s of -misstanden in internationale waardeketen(s) aan te pakken. Deze ondernemingen willen hun waardeketen(s) verduurzamen in 1 of meer productielanden en richten zich op 1 of meer thema’s van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen zoals mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. De OESO-richtlijnen zijn MVO-standaarden voor ondernemers die actief zijn in het buitenland. Voor deze pijler is € 5,7 miljoen beschikbaar. Per project is de maximale bijdrage 70% van de totale subsidiabele kosten, tot een bedrag van € 475.000;
  • FVO IMVO-convenanten (Pijler 2): FVO Pijler 2 biedt financiële ondersteuning aan maatschappelijke organisaties bij de uitvoering van IMVO-convenanten. Deze organisaties willen hun expertise en netwerk inzetten om ondernemingen te helpen met het verduurzamen van hun waardeketen. De Nederlandse overheid heeft met Nederlandse bedrijfssectoren en maatschappelijke organisaties IMVO-convenanten afgesloten. Hierin staan afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen hun waardeketen. Het budget voor pijler 2 bedraagt € 4,8 miljoen. Per aanvraag is de bijdrage ten hoogste € 150.000 per jaar, dat is maximaal € 600.000 voor de periode 2019-2022.

Op 12 maart organiseert RVO in Den Haag een informatiebijeenkomst over het nieuwe fonds. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via fvo@rvo.nl.

RVO voert het fonds uit in opdracht van de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Terug naar overzicht