Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
8

Nieuwe bekostigingsregeling voor opvang van Oekraïners

De regeling vervangt het Bekostigingsbesluit eerste opvang ontheemden Oekraïne door veiligheidsregio’s (BEOO).

Verschillende veiligheidsregio’s hebben te kennen gegeven de uitvoerende taken niet meer passend te vinden bij hun rol. Nu de instroom van ontheemden nog steeds aanhoudt, moet dit leiden tot een herziening van de taakverdeling zowel wat betreft de bestuurlijke coördinatie als wat betreft de uitvoering van die coördinatie. Doordat de veiligheidsregio’s zich per 1 januari 2024 terugtrekken moet de regionale samenwerking op een andere wijze worden vormgegeven.

Op basis van een bestuurlijk afsprakenkader tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad worden voor de operationele coördinatie van de opvang samenwerkingsverbanden tussen gemeenten opgezet (of behouden) onder de verantwoordelijkheid van gemeenten, die worden ingevuld op een manier die werkbaar is en past binnen lokale structuren. Ook is denkbaar dat een provincie of een centrumgemeente deze taak op zich neemt. De openbare lichamen, provincies en gemeenten die deze taak op zich nemen, moeten worden gecompenseerd in de door hen gemaakte kosten. Daarom wordt op basis van de nu gepubliceerde regeling een specifieke uitkering verstrekt.

De regeling biedt de grondslag voor toekenning van een financiële bijdrage ten behoeve van de operationele coördinatie van de opvang door de samenwerkingsverbanden vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Vanuit de regeling worden specifieke uitkeringen verstrekt ter bekostiging van de volgende kosten:

  • de kosten die door de gemeenten gemachtigde regionale openbare lichamen, de provincies of de gemeenten maken voor de coördinatie en de eerste opvang van ontheemden uit Oekraïne;
  • de kosten die binnen een regio door gemeenten worden gemaakt, voor zover deze in plaats van of in aanvulling op, het regionaal openbaar lichaam belast zijn met de coördinatie en de eerste opvang van ontheemden uit Oekraïne;
  • de kosten die binnen door GGD en GHOR worden gemaakt, voor de uitvoerende taken die betrekking hebben op de opvang van ontheemden uit Oekraïne en voor zover deze taken niet in aanmerking komen voor een vergoeding op grond van de Wet publieke gezondheid of een andere regeling op basis waarvan de organisatie haar taken uitvoert.

De hoogte van de uitkering betreft de daadwerkelijk gemaakte kosten (meerkosten) die aanvullend worden gemaakt ten behoeve van de coördinatie en eerste opvang van ontheemden uit Oekraïne voor de periode vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Aanvragen kunnen tot en met 1 oktober 2024 worden ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Terug naar overzicht