Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
7

Kleine wijziging gepubliceerd voor de Regeling aanwijzing categorieën duurzame energieproductie 2015

Binnen de Regeling aanwijzing categorieën duurzame energieproductie 2015 is een nieuwe categorie voor één-op-één vervanging van windmolens geopend. Het betreft de plaatsing van een nieuwe windturbine. Door het gebruik van de formulering 'een productie-installatie' in de wettekst kan onduidelijkheid ontstaan over wanneer er sprake is van een toename in vermogen van 1 MW of meer. De formulering is aangepast zodat het duidelijk wordt dat het een vervanging per windturbine betreft.

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie SDE+ heeft als doel om op een kosteneffectieve manier stappen te zetten richting de Europese duurzame energie doelstelling van 14% in 2020. De SDE+ wordt vanaf 2012 gefinancierd vanuit een opslag op de energierekening en mogelijk voor een deel een kolen- en gasbelasting. Hiermee komt er een directe link tussen het gebruik van energie en de investeringen in de verduurzaming van de energievoorziening. 

Vanaf 2015 worden de productiegegevens van alle categorieën hernieuwbare energie weergegeven in kWh. 1 kWh elektrische energie = 0,102359965 Nm3 aardgasequivalent = 0,0036 GJ warmte. De regeling wordt gefaseerd opengesteld. In de eerste fase kunnen projecten met een basisbedrag dat lager of gelijk is aan € 0,07 /kWh (€ 0,055 /kWh hernieuwbaar gas en € 0,0875 /kWh wind op land) subsidie aanvragen. In elke opeenvolgende fase gaat, met het overgebleven budget, deze bovengrens een stap omhoog, tot het maximum basisbedrag van € 0,15 /kWh (€ 0,118 /kWh hernieuwbaar gas en € 0,1125 /kWh wind op land) in de negende fase is bereikt.

Terug naar overzicht