Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
7

Openstelling experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking gepubliceerd

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Openstellingsregeling experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking gepubliceerd. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 1 mei tot en met 11 september 2015. Het gaat om twee soorten experimenten waarvoor aanvragen kunnen worden ingediend, namelijk projectnetten, bestaande uit een gezamenlijk net van maximaal 500 kleinverbruikers; en grote experimenten, van maximaal 10.000 kleinverbruikers. Voor beide soorten worden gedurende vier jaar in beginsel tien ontheffingen per jaar verleend.

De Openstellingsregeling treedt niet op een vast verandermoment in werking. De reden hiervan is dat met deze regeling een snelle openstelling van het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking tot stand komt. Met een snelle openstelling van de regeling kan de aanvrager van een ontheffing in ieder geval voor het belasting- en subsidiejaar 2016 daadwerkelijk aan een experiment uitvoering gaan geven, zodat de resultaten van de experimenten, zodra dat mogelijk is, benut kunnen worden in het belang van de ontwikkeling van decentrale duurzame elektriciteitsopwekking.

Het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking biedt burgers en bedrijven de gelegenheid om, bij wijze van experiment, af te wijken van de regels zoals deze zijn opgesteld in de Elektriciteitswet 1998. Doel van de experimenten is, te toetsen of het noodzakelijk is, dat deze regels onverkort gelden voor lokale opwekking van duurzame energie.

Terug naar overzicht