Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
7

FD: Massale export elektrische auto's

Het Financieele Dagblad meldt dat elektrische auto's waar Nederland subsidie op geeft, vaak naar het buitenland verdwijnen. Hierdoor ziet de Nederlandse overheid weinig terug van verstrekte groene subsidies. Dit blijkt volgens het FD uit cijfers die zij heeft opgevraagd bij het VWE (voertuiginformatie en -documentatie dienstverlener): in 2014 is 12% van alle Nederlandse elektrische auto's geëxporteerd, waarvan meer dan de helft nog geen jaar oud is.

Vooral Noorwegen is een grote afnemer van Nederlandse elektrische auto's, vanwege de diverse voordelen die aan de aanschaf kleven. Wie in dat land elektrisch rijdt, hoeft geen tol te betalen, krijgt direct een parkeervergunning en mag op de busbaan de files voorbij rijden. Noren hebben hierdoor meer geld over voor de milieuvriendelijke auto's dan Nederlandse particulieren. Ook zijn de prijzen voor tweedehands auto's daar hoog. Voor Nederlandse bedrijven loont het daarom een in Nederland gesubsidieerde elektrische auto al binnen een jaar naar Noorwegen te verschepen. Naast Noorwegen zijn ook landen als Duitsland en Rusland grote afnemers.

De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van auto's door middel van allerlei belastingvoordelen, wat in 2013 al neerkwam op € 79 miljoen aan gederfde inkomsten, aldus het FD. Daarnaast geven steden als Rotterdam en Amsterdam tot € 5.000 subsidie bij de aanschaf van een elektrische auto. Ondernemers krijgen zo soms de helft korting op een auto.

In een reactie stelt een woordvoerder van het ministerie van Financiën dat de staatssecretaris voor de zomer een nieuw belastingsplan voor auto's naar de Tweede Kamer zal sturen, waarin ook aandacht is voor export.

Terug naar overzicht