Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
7

Stimuleringsprogramma ruimtelijke adaptatie open voor nieuwe pilots

Het Stimuleringsprogramma ruimtelijke adaptatie (SRA) is opengesteld voor nieuwe pilots 'Financiële prikkels voor klimaatadaptatie'.

In 2019 zijn al vier van dergelijke pilots begonnen. In 2020 is er ruimte voor vijf nieuwe pilots. Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) kan een pilot een bijdrage ontvangen van maximaal € 20.000 (exclusief btw) of 75% van de totale projectkosten.

De doelstelling van de pilots is het stimuleren van private partijen (inwoners, bedrijven, et cetera) om klimaatadaptatiemaatregelen te nemen op eigen terrein. De pilots zijn bedoeld om in de praktijk te experimenteren met verschillende typen prikkels. Overheden, individueel of in samenwerking met andere partijen, kunnen binnen een pilot een regeling testen of verbeteren.

De prikkel bestaat uit ten minste een financieel instrument (zoals een heffingskorting of subsidie) in combinatie met een beleidsmatig instrument (bijvoorbeeld het toepassen van een heffingskorting voor inwoners die klimaatadaptatiemaatregelen nemen in combinatie met een passend communicatietraject, of het invoeren van groene leges voor burgers en bedrijven in combinatie met een verplichting tot afkoppelen van regenwaterafvoer van het riool).

De indieningstermijn voor nieuwe pilots loopt tot en met 18 maart 2020 (18:00 uur).

Kijk voor meer informatie op: https://ruimtelijkeadaptatie.nl/overheden/sra/financiele-prikkels/

Over het programma
Met behulp van het Stimuleringsprogramma ruimtelijke adaptatie ondersteunt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gemeenten, provincies en waterschappen bij het doorlopen van het proces naar een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting.

Het programma komt voort uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie. In dit Bestuursakkoord is vastgelegd dat gemeenten, provincies en waterschappen eind 2020 hun opgaven en maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie in beeld moeten hebben gebracht, door middel van stresstesten, risicodialogen en uitvoeringsagenda’s. Met het doorlopen van dit proces kiezen gemeenten, waterschappen en provincies effectieve maatregelen voor hun opgaven, zodat ze een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting kunnen realiseren.

Terug naar overzicht