Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
6

Simon Stevin prijzen 2014 uitgereikt

Tijdens het jaarcongres afgelopen 2 oktober heeft Technologiestichting STW de Simon Stevin prijzen uitgereikt. 'Chiparchitect’ Bram Nauta ontving de Simon Stevin Meester-prijs. Wieteke de Boer werd door de congresbezoekers verkozen tot Simon Stevin-gezel en Kristian Göeken tot Simon Stevin-leerling.

Het bestuur van STW was lovend over Bram Nauta's baanbrekende ontwerpen van integrated circuits (chips). Dankzij zijn ontwerpen gaan chips zuiniger met energie om, is het signaal beter en het datatransport groter. Wieteke de Boer, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, ontdekte dat silicium nanokristallen ervoor kunnen zorgen dat de warmteopwekking beperkt blijft. Kristian Göeken, verbonden aan de Universiteit Twente, kreeg de meeste publieksstemmen met een poster en een presentatie over zijn onderzoek naar een draagbaar detectieapparaat om tuberculose vast te stellen.

De Simon Stevin Meester-prijs is met een geldbedrag van € 500.000 de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De titel Simon Stevin Gezel is een eretitel die STW verleent aan zeer veelbelovende jonge onderzoekers die het jaar daarvoor zijn gepromoveerd op een STW-project. De Simon Stevin Gezel krijgt een gegraveerde spiegel van kunstenaar Frank Snik en een geldbedrag van € 5.000. De jaarlijkse Simon Stevin Leerling-prijs is voor onderzoekers in het derde of vierde jaar van hun promotietraject. Aan deze prijs hangt een geldbedrag van € 1.000.

Terug naar overzicht