Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
6

Eerste 20 onderzoeksprojecten Memorabel bekendgemaakt

Tijdens het Jaarevent 2014 van het Deltaplan Dementie zijn de eerste twintig gehonoreerde projecten van het ZonMw-onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel bekendgemaakt. De onderzoeksprojecten variëren van onderzoek naar oorzaken van dementie tot onderzoek dat moet leiden tot betere ondersteuning van de patiënt.

Patiënten en mantelzorgers zijn inhoudelijk betrokken bij de projecten. Alzheimer Nederland, de Hersenstichting en diverse private partijen leveren een financiële bijdrage aan een aantal van de gehonoreerde onderzoeksprojecten. In totaal gaat het om een bedrag van € 21 miljoen. De eerste subsidieronde is uitgevoerd in samenwerking met het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC).

De onderzoeksprojecten laten een grote verscheidenheid zien aan onderwerpen, typen onderzoek en belanghebbenden. Alle vier de onderzoeksthema’s van het programma worden bestreken: 1. oorsprong en mechanisme van dementie, 2. diagnostiek, 3. behandeling en preventie en 4. doelmatige zorg en ondersteuning.

Het programma Memorabel is een onderdeel van het Deltaplan Dementie. Doel van het Deltaplan Dementie is het verbeteren van de zorg van vandaag en zoeken naar oplossingen voor de patiënt van morgen. Overheid, bedrijfsleven, patiëntenorganisaties en wetenschap werken intensief samen onder het motto ‘samen werpen we een dam op tegen dementie’.

Klik hier voor meer informatie over de twintig gehonoreerde onderzoeksprojecten.

Terug naar overzicht