Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
6

Rapport WRR: kunstsubsidies toekennen op basis van culturele waarde

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft de cultuurbeleidsverkenning 'Cultuur herwaarderen' gepubliceerd. In dit rapport stelt de WRR dat bij het toekennen van kunstsubsidies de culturele waarde van kunst voorop moet staan en niet de vraag wat het maatschappelijk en economisch nut ervan is. Volgens de WRR worden culturele instellingen momenteel overvraagd door allerlei maatschappelijke en economische doelen te stellen.

Cultuur is dusdoende 'een omstreden goed' geworden, waarvoor telkens 'het nut voor de bredere samenleving' aangetoond moet worden. Zo is de heersende opvatting dat cultuurbeleid kan bijdragen aan welzijn en gezondheid, economische groei, innovatie en werkgelegenheid. Maar het effect daarop van kunst en cultuur is zelden wetenschappelijk te onderbouwen, concludeert de WRR. Zo is het wetenschappelijk bewijs zwak, dat goede culturele voorzieningen voor een aantrekkelijker vestigingsklimaat zorgen. Ook moet volgens de WRR het beeld genuanceerd worden dat de creatieve beroepen als economische motor functioneren. Legitimatie voor cultuursubsidies zoeken in economische en sociale doelen kan leiden tot verval van draagvlak, waarschuwt de WRR. De cultuursector wordt geconfronteerd met een 'wijziging in culturele smaakpatronen', daar zou het beleid zich ook op moeten richten.

Verder stelt de WRR dat er meer creatieve financieringswijzen mogelijk zijn voor de culturele sector. Naast overheidssubsidie, eigen inkomsten en giften is er ook de mogelijkheid om investeringen aan te trekken. Verschillen in het verdienvermogen van culturele instellingen moeten worden gemonitord, aldus de WRR.

De verkenning van de WRR komt in het jaar dat het cultuurbeleid voor de volgende subsidieperiode wordt bepaald. Komende maand komt de Raad voor Cultuur met zijn advies hierover. Nog voor de zomer maakt minister Bussemaker vervolgens haar plannen bekend. In het najaar zal de Tweede Kamer zich daarover uitspreken.

Terug naar overzicht