Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
6

Ook tweede subsidieregeling voor schone binnenvaart in Zuid-Holland succesvol

In juli 2014 werd in Zuid-Holland de 'Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart' geopend, met als doel de luchtkwaliteit in Rotterdam en omgeving te verbeteren. Er zijn 31 aanvragen in behandeling genomen. De regeling was de opvolger van de Milieumaatregelen binnenvaart Zuid-Holland, waarvoor al bij 35 schippers subsidie werd vastgesteld.

Door de beide regelingen kan de binnenvaartsector zich zo op grote schaal inzetten voor de verschoning van hun schepen. In een SCR-katalysator worden rookgassen van stikstofoxiden ontdaan en omgezet in onschadelijk water en stikstof, waardoor men tot 80% van de schadelijke emissies kan reduceren.
Nederland moet in 2015 voldoen aan Europese luchtkwaliteitsnormen. Om aan die normen te kunnen voldoen is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) gestart en zijn gelden beschikbaar gesteld voor regionale luchtkwaliteitsmaatregelen. De subsidieregeling maakt deel uit van het Regionaal samenwerkingsproject Verkeer en Luchtkwaliteit, een van de projecten uit het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit.

Er kunnen momenteel geen aanvragen worden ingediend.

Terug naar overzicht