Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
5

Mondriaan Fonds publiceert Open Oproep Erfgoedvrijwilligers

Het Mondriaan Fonds (MONDRIAAN) heeft de Open Oproep Erfgoedvrijwilligers gepubliceerd.

De oproep is bestemd voor erfgoedorganisaties en organisaties (zoals stichtingen of verenigingen) die met vrijwilligers werken en een bijdrage willen leveren aan het behoud, beheer of de presentatie van (im)materieel erfgoed. Het gaat om organisaties die hun vrijwilligersbeleid willen professionaliseren, bijvoorbeeld door hun vrijwilligersbestand te verruimen.

De oproep richt zich op de volgende thema's:

  • kennisborging en -verdieping, zoals actieve kennisoverdracht van oudere generaties op jongere generaties, actieve kennisdeling op collectieniveau, en duurzame borging en verankering van kennis;
  • het vergroten van de diversiteit binnen de vrijwilligerspoule, bijvoorbeeld door het samenwerken met mbo-scholen en -leerlingen of statushouders;
  • de ontwikkeling van activiteiten en voorzieningen, ook digitaal, die vrijwilligersvraag en -aanbod bij elkaar brengen. Daarbij kan het gaan om structurele inzet van vrijwilligers, maar ook om bijvoorbeeld jongeren die zich, naar de ervaring leert, vaak eerder op incidentele basis inzetten;
  • activiteiten op het gebied van netwerkvorming en publieksbereik;
  • investeringen, bijvoorbeeld in cursussen voor vrijwilligers die zich bekwamen via erfgoedhuizen of de Erfgoed Academie, mits de resultaten duurzaam beschikbaar worden gesteld.


Ook is het mogelijk een ontwikkelbijdrage aan te vragen op een van bovengenoemde terreinen. In het laatste geval kan worden gedacht aan het inhuren van specifieke expertise die leidt tot een beter plan op de genoemde gebieden, het onderzoeken van best practices en het aangaan van intensieve samenwerkingen. De plannen moeten niet alleen het belang van de eigen instelling dienen, maar dit ook overstijgen.

De totale kosten van het initiatief moeten meer bedragen dan € 15.000 en mogen geen vaste lasten bevatten. De bijdrage van het Mondriaan Fonds is maximaal 50% van de totale kosten. De maximale bijdrage voor een ontwikkelbijdrage is € 15.000, waarbij het Mondriaan Fonds maximaal 70% van de totale kosten kan bijdragen.

Aanvragen kunnen via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds worden ingediend. De deadline voor de eerste aanvraagronde is 10 februari 2020.

Kijk voor meer informatie op: https://www.mondriaanfonds.nl/aanvraag/open-oproep-erfgoedvrijwilligers/

Terug naar overzicht