Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
5

Schouten kondigt nieuwe subsidies aan voor verduurzaming veehouderij

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven hoe zij de transitie naar verduurzaming van de veehouderij samen met andere partijen vorm wil geven.

In de brief maakt de minister onder meer bekend met een nieuwe subsidieregeling te willen komen waarmee ondernemers de technische en economische haalbaarheid kunnen onderzoeken van klimaatvriendelijkere en duurzamere dierlijke producten, die zij als nieuw marktconcept in de markt willen zetten en kunnen gaan ontwikkelen. Ook wil Schouten er voor zorgen dat veehouders coaching en advies kunnen krijgen bij het ontwikkelen van een marktconcept en een bijbehorende marktstrategie.

Daarnaast stelt de minister subsidie beschikbaar voor veehouders die investeren in de ontwikkeling en toepassing van integrale brongerichte emissiereducerende maatregelen in stallen. Het Rijk stelt hiervoor vanuit de middelen voor de warme sanering van de varkenshouderij uit het Regeerakkoord € 60 miljoen beschikbaar. In het klimaatakkoord is hier nog € 112 miljoen bijgekomen.

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wil Schouten – samen met de provincies – ook in gaan zetten voor de verdere verduurzaming van de veehouderij. Ze laat daarom onderzoeken hoe omschakeling naar duurzamere productie voor nieuwe markten, verduurzaming van stalsystemen en duurzame investeringsondersteuning binnen de subsidieregeling voor jonge landbouwers mogelijk gemaakt kan worden.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/04/kamerbrief-duurzame-veehouderij en https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/09/04/veehouderij-op-weg-naar-verduurzaming

Terug naar overzicht