Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
5

Miljoenenlening aan Lithium Werks blijkt rechtmatig, twijfels opzijgeschoven

Bij Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL (OOSTNL) was vorig jaar alle informatie aanwezig om een rechtmatig besluit te kunnen nemen over de miljoenenlening aan Lithium Werks, zo blijkt uit onderzoek door accountantsbureau Ernst & Young (EY).

Volgens De Twentsche Courant Tubantia is het ondanks dit onderzoek echter nog steeds maar de vraag of de mist rond de omstreden geldverstrekking nu volledig is opgetrokken.

Essentiële informatie
Voor verantwoordelijk gedeputeerde Eddy van Hijum is de kwestie in ieder geval wél klaar. Het onderzoek van EY laat volgens hem namelijk zien dat voldaan is aan het reglement van het investeringsfonds van de provincie Overijssel. De essentiële informatie zit volgens EY in een powerpointpresentatie van Lithium Werks, die als bedrijfsplan wordt gezien.

De vraag of is voldaan aan het investeringsreglement zorgt al maanden voor bijzonder veel gedoe?, vooral ook nadat Lithium Werks bekendmaakte dat het project waarvoor het bedrijf de lening kreeg – een campus voor onderzoek en ontwikkeling van lithiumbatterijen op de Technology Base Twente – toch niet doorging. Daarbovenop bleef het onduidelijk of de € 7,5 miljoen die door Oost NL aan Lithium Werks was overgemaakt wel terug zou komen.

Twijfels
Ondank het daaropvolgende EY-onderzoek bleef Houdstermaatschappij Fondsen Overijssel (HFO) – die het investeringsfonds van de provincie daadwerkelijk beheert en losstaat van Oost NL – volgens Tubantia twijfelen over de in het EY-onderzoek getrokken conclusies.

De twijfels zouden met name betrekking hebben op de feitelijke inhoud van de powerpointpresentatie die nu het ondernemingsplan wordt genoemd, vooral voor wat betreft de levensvatbaarheid van Lithium Werks. Ook zou er onduidelijkheid zijn over welke versie van de powerpointpresentatie nu bij Oost NL aanwezig was.

Draai
Het verschil in interpretatie van het EY-onderzoek was voor Van Hijum onacceptabel. "Daarmee wilde ik niet terug naar Provinciale Staten. Ik ga niet terug met mist", aldus de gedeputeerde tegenover Tubantia. Hij eiste daarop vrijdag van Oost NL en HFO een eenduidig schriftelijk antwoord vóór maandag. Daarop kwam zondag al een brief van Oost NL en HFO, waaruit blijkt dat HFO al haar reserves ten aanzien van het rapport van EY terzijde heeft geschoven.

Hoe HFO tot deze opvallende draai is gekomen, weet Van Hijum niet. "Er is van mij geen enkele druk geweest om bij te buigen, of zoiets. Je kunt het hebben over wat een bedrijfsplan is, maar materieel is de vraag: was er voldoende informatie aanwezig op het moment van het besluit over de lening? En het antwoord is ja", zo laat de gedeputeerde weten aan Tubantia.

Meer informatie
Zie ook: https://www.tubantia.nl/regio/accountant-miljoenenlening-aan-lithium-werks-was-rechtmatig~aedcf88f/ en https://www.rtvoost.nl/nieuws/317866/Miljoenenlening-Lithium-Werks-rechtmatig-maar-onderzoek-duurde-veel-te-lang

Terug naar overzicht