Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
5

ZonMw-oproepen lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag

ZonMw heeft twee oproepen gepubliceerd voor het indienen van aanvragen binnen het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag (afgekort AVG).

Het gaat concreet om de volgende oproepen: 'Regionale aanpak verward gedrag' en 'Integraal aanbod zorg en begeleiding voor mensen met verward gedrag'.

Met het AVG-programma wil ZonMw projecten en initiatieven ondersteunen van relevante ketenpartners (cliënten/familie, gemeente, politie, GGz, GGD, opvang, verzekeraars, Openbaar Ministerie) die bijdragen aan het realiseren van een lokale aansluitende aanpak van verward gedrag.

Te ondersteunen projecten en initiatieven moeten bijdragen aan een betere ondersteuning van en zorg voor mensen met verward gedrag en hun naasten. Voorwaarde is dat projecten en initiatieven domeinoverstijgend en persoonsgericht zijn. Daarnaast moeten ze gebaseerd zijn op de bouwstenen van het zogeheten Aanjaagteam verwarde personen (AVP). Deze bouwstenen zijn:

  • Inbreng mensen met verward gedrag en hun omgeving;
  • Preventie en levensstructuur;
  • Vroegtijdige signalering;
  • Melding;
  • Beoordeling en risicotaxatie;
  • Toeleiding;
  • Passend vervoer;
  • Passende ondersteuning, zorg en straf;
  • Informatievoorziening.


Regionale aanpak verward gedrag
Het doel van deze subsidieoproep is het stimuleren en faciliteren van projecten en initiatieven van domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden die bijdragen aan het realiseren van een lokale goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag en hun omgeving.

Subsidie is beschikbaar voor concrete en vraaggerichte projecten die bijdragen aan een goedwerkende aanpak. In een goedwerkende aanpak staat de leefwereld van de mens centraal. Aan de hand van een gedegen analyse van de huidige situatie in de regio wordt bepaalt welke zogenaamde ‘witte vlekken’ en bestaande (zorg)behoeften er in de regio zijn. Op basis van deze analyse worden de inhoud, vorm en omvang (budget en looptijd) van het project bepaald.

De indienende partij is betrokken bij de lokale of regionale welzijns-, zorg- of veiligheidsketen voor mensen met verward gedrag of bij een gemeente. De hoofdaanvrager maakt deel uit van een lokaal samenwerkingsverband. De volgende partijen dienen in ieder geval deel uit te maken van dit samenwerkingsverband: een gemeente, een lokale aanbieder van zorg en/of welzijn of ervaringsdeskundigen én hun naasten en (indien er een relatie tussen zorg en veiligheid is in het project) de politie. Overige relevante partners zijn: GGD, Openbaar Ministerie, Regionale Ambulance Voorziening (RAV), zorgverzekeraars, huisartsen, woningcorporaties, schuldhulpverlening en het UWV.

De subsidie bedraagt maximaal € 100.000 per project (met een looptijd van maximaal 24 maanden).

Aanvragen kunnen tot en met 8 oktober 2019, 14.00 uur worden ingediend via het digitale aanvraagsysteem ProjectNet.

Voor meer informatie zie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/regionale-aanpak-verward-gedrag-4/

Integraal aanbod zorg en begeleiding voor mensen met verward gedrag
Het doel van deze subsidieoproep is om gemeenten, in hun rol van regisseur, en hun uitvoeringspartners te ondersteunen bij de organisatie van integrale zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag (jongeren of volwassenen). Subsidie kan worden aangevraagd om:

  • een integraal aanbod van begeleiding en behandeling van mensen met verward gedrag in het sociaal domein op te zetten (startsubsidie);
  • een bestaande faciliteit voor integraal aanbod van (specialistische) begeleiding en (specialistische) behandeling, waarbij al afspraken zijn gemaakt tussen gemeente(n), zorgverzekeraar(s) en zorgaanbieder(s), specifiek te richten op personen met verward gedrag;
  • een nieuwe pilot te starten voor integraal aanbod van (specialistische) begeleiding en (specialistische) behandeling.


Binnen de subsidieoproep is het ook mogelijk om de taken van de jeugdzorg, die nu ook onder de verantwoordelijkheden van de gemeenten vallen, meer integraal aan te bieden.

Aanvragen kunnen worden ingediend door gemeenten, namens een samenwerkingsverband. Een ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente(n), zorgverzekeraar(s) en aanbieder(s) van zorg en/of welzijn is verplicht. Per gemeente kan maximaal één subsidieaanvraag worden ingediend voor een startsubsidie en één subsidieaanvraag voor de uitvoering. Het is ook mogelijk om voor meerdere gemeenten één (gezamenlijke) subsidieaanvraag in te dienen.

De subsidie bedraagt maximaal € 20.000 voor een startsubsidie en € 100.000 voor een uitvoeringssubsidie en heeft een looptijd van maximaal vier respectievelijk zestien maanden.

Aanvragen kunnen tot en met 8 oktober 2019, 14.00 uur worden ingediend via het digitale aanvraagsysteem ProjectNet.

Voor meer informatie zie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/integraal-aanbod-zorg-en-begeleiding-voor-mensen-met-verward-gedrag-3/

Terug naar overzicht