Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
5

Eerste oproepen nieuw ZonMw-onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis

De eerste twee oproepen van het nieuwe ZonMw-onderzoeksprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ zijn geopend.

Het betreft de oproepen ‘Effectonderzoek naar herstel van veiligheid en systeemgerichte aanpakken van trauma bij huiselijk geweld en kindermishandeling' en ‘Samenwerking, afstemming en regie in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling’.

Het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis maakt deel uit van het actieprogramma Geweld hoort nergens thuis van de Rijksoverheid. Het doel van dit programma van de Rijksoverheid is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade ervan te beperken en zo de vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken.

Het onderzoeksprogramma levert een bijdrage aan de ondersteuning van de praktijk en biedt handvatten om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld te verbeteren, te borgen en te verduurzamen.

Het inhoudelijk kader voor het onderzoeksprogramma wordt gevormd door de Onderzoeksagenda aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze onderzoeksagenda beoogt een bijdrage te leveren die aansluit op het ontwikkelen, verbinden en benutten van bestaande én van nieuwe kennis. Om dit bereiken moeten de verschillende problemen vanuit verschillende principes (integraal) worden aangepakt.

Effectonderzoek naar herstel van veiligheid en systeemgerichte aanpakken van trauma bij huiselijk geweld en kindermishandeling
Deze oproep richt zich op onderzoek naar herstel van veiligheid en systeemgerichte aanpakken van trauma als gevolg van huiselijk geweld en kindermishandeling. Concreet moet het onderzoek aansluiten bij Onderzoekslijn 3: ‘Onderzoek naar herstel van veiligheid en systeemgerichte aanpakken van trauma als gevolg van huiselijk geweld en kindermishandeling’. Het onderzoek richt zich op de effectieve behandeling van gezinnen waarin traumaklachten voorkomen en op het duurzaam veiligstellen van slachtoffers. De doelgroepen van het onderzoek zijn slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld, hun gezinsleden, en plegers, die kampen met trauma. Daarnaast gaat de aandacht uit naar specifieke doelgroepen met traumaklachten, zoals slachtoffers van schadelijke traditionele praktijken en seksueel geweld.

De aanvraag dient een plan van aanpak in twee fasen te bevatten: een uitgewerkt plan van aanpak voor een voorstudie (fase 1), en een (globaler) plan voor fase 2. Na fase 1 is er een go-no-go moment voor fase 2. Het onderzoek dient duidelijk aan te sluiten op de aandachtspunten van de Onderzoeksagenda aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling.

De hoofdaanvrager en projectleider moeten onafhankelijke onderzoekers zijn. De projectgroep beschikt over ervaring en expertise op het terrein van effectiviteitsonderzoek, systeemgerichte aanpak, (multidisciplinaire) interventies ten behoeve van het verkrijgen van veiligheid, behandelen van trauma als gevolg van kindermishandeling en huiselijk geweld of trauma’s van slachtoffers van schadelijke traditionele praktijken en seksueel geweld.

In totaal kan voor deze subsidieoproep maximaal € 450.000 worden aangevraagd per aanvraag. Voor fase 1 is maximaal € 25.000 beschikbaar, de looptijd is maximaal drie maanden. Voor fase 2 is het maximaal beschikbare budget € 425.000. De looptijd is maximaal 40 maanden.

ZonMw verzoekt aanvragers om voor 9 september 2019 hun intentie tot indienen kenbaar te maken via ghnt@zonmw.nl. Aanvragen kunnen tot en met 25 september 2019 worden ingediend via ProjectNet.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/effectonderzoek-naar-herstel-van-veiligheid-en-systeemgerichte-aanpakken-van-trauma-bij-huiselijk-ge/

Samenwerking, afstemming en regie in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling
Deze subsidieoproep richt zich op onderzoek naar de variabelen die voorwaardelijk zijn om te kunnen samenwerken en regisseren rondom complexe huiselijk geweld en kindermishandeling casuïstiek. Concreet kan subsidie worden aangevraagd voor een actiegericht en empirisch onderzoek om de samenwerking, afstemming en regievoering in de integrale aanpak van huiselijk geweld te verbeteren. De doelgroepen zijn gezinnen en professionals die te maken hebben met complexe kindermishandeling- en huiselijk geweld casuïstiek. De aanvraag dient te passen binnen tenminste één van de vier thema’s binnen deze onderzoekslijn: samenwerking en regie, integraliteit casuïstiek, efficiënte en samenhangende inrichting of bijdrage technologie.

De hoofdaanvrager en projectleider moeten onafhankelijke onderzoekers zijn. De projectgroep is samengesteld uit personen met ervaring en expertise in het doen van actiegericht empirisch onderzoek naar kindermishandeling en huiselijk geweld en naar samenwerken bij complexe problematiek.

De subsidie is maximaal € 200.000 per project met een maximale looptijd van 20 maanden.

ZonMw verzoekt aanvragers om voor 9 september 2019 hun intentie tot indienen kenbaar te maken via ghnt@zonmw.nl. Aanvragen kunnen tot en met 25 september 2019 worden ingediend via ProjectNet.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/samenwerking-afstemming-en-regie-in-de-aanpak-van-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling/

Terug naar overzicht