Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
5

Twee oproepen geopend binnen ZonMw-programma 'Voor elkaar!'

ZonMw heeft twee oproepen gepubliceerd binnen het programma 'Voor elkaar!'. Het betreft de Oproep Netwerksubsidies en de Oproep Beleid en Strategie.

ZonMw richt zich binnen het programma 'Voor elkaar!' op organisaties, platforms en netwerken die de belangen behartigen van mensen met een (chronische) ziekte, beperking of psychische aandoeningen en hun naasten. Met subsidie kunnen deze organisaties projecten uitvoeren die er aan bijdragen dat mensen het leven kunnen leiden dat zij zelf kiezen. Het gaat hierbij om meedoen in de samenleving, op alle levensgebieden, zoals wonen, zorg, werk, opleiding, vervoer en vrije tijd.

Oproep Netwerksubsidies
Het doel van deze oproep is om een impuls te geven aan samenwerking. Specifiek samenwerking tussen patiënten- en gehandicapten/cliëntenorganisaties onderling of met andere relevante partners. Door samen te werken wordt de positie van mensen met een aandoening of beperking versterkt. In totaal is er voor deze oproep € 100.000 beschikbaar.

De hoofdaanvrager dient een organisatie te zijn die als kerntaak heeft om de belangen te behartigen van mensen met een chronische aandoening, beperking of psychische ziekte. Ook bestaande samenwerkingsverbanden die zich richten op de behoefte van een brede doelgroep kunnen een aanvraag indienen.

Concreet heeft de subsidie de vorm van een stimuleringsimpuls om de samenwerking op te zetten. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 5000 (inclusief btw). Subsidiabele kosten zijn:

  • personele inzet vanuit de organisaties in het samenwerkingsverband (de kosten van het salaris van de professionals voor de tijd die zij aan de ontwikkeling van het regionale netwerk besteden, dus niet de uren die besteed worden aan reguliere taken);
  • zaalhuur en dergelijke (zoals reiskosten of vacatiegeld).


Aanvragen kunnen tot en met 4 juli 2019, 14.00 uur worden ingediend via ProjectNet. De oproep Netwerksubsidies wordt dit najaar voor een tweede keer opengesteld.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/oproep-netwerksubsidies/

Oproep Beleid en Strategie
Het doel van deze oproep is om organisaties die de belangen behartigen van mensen met een chronische beperking in staat te stellen projecten uit te voeren. De projecten gaan over onderwerpen die aantoonbaar van belang zijn voor de brede groep van aangesloten leden en die een (aandoenings)overstijgend karakter hebben. Daarnaast is een doel om te leren over aspecten die bijdragen aan een succesvolle belangenbehartiging op strategisch en beleidsmatig niveau.

Voorbeelden hiervan zijn beleidsbeïnvloeding, agendasetting, belangenbehartiging op aandoeningsoverstijgende thema's, opstellen van standpunten, visievorming of het vergroten van bekendheid op aandoeningsoverstijgende thema's bij beleid, politiek of wetgeving. Voor deze oproep is in totaal € 2 miljoen beschikbaar.

De hoofdaanvrager moet een Nederlandse patiënten- of cliëntenorganisatie zonder winstoogmerk zijn met minimaal tien lidorganisaties. De hoofdaanvrager is de organisatie of coördinator waarbij de leden zijn aangesloten. Door deze organisatie kan maximaal één aanvraag worden ingediend binnen deze oproep. Het projectvoorstel moet uit de Nederlandse patiënten of cliënten voortkomen en primair relevant zijn voor de brede doelgroep in Nederland.

De subsidie bedraagt maximaal € 300.000 (inclusief btw) per project.

Aanvragen kunnen tot en met 16 juli 2019, 14.00 uur worden ingediend via ProjectNet.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/oproep-beleid-en-strategie/

Terug naar overzicht