Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
5

Gemeenten zien af van gewilde EU-subsidie voor gratis wifi

De Brabantse gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden zien af van de aanleg van een gratis openbaar wifi-netwerk met behulp van Europese WiFi4EU-subsidie.

Dit vanwege de hoge kosten, de strenge technische eisen en de strikte privacyregels. De WiFi4EU-subsidie van € 15.000 per gemeente wordt teruggegeven, zo meldt het Brabants Dagblad.

De EU stelde vorig jaar in het kader van de eerste WiFiEU-aanvraagronde in totaal 2800 vouchers ter waarde van € 15.000 ter beschikking voor de aanleg van gratis wifi. De subsidie was zeer gewild: meer dan 13.000 gemeenten in Europa schreven zich in voor een voucher. Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden behoorden tot de weinige gelukkigen die een voucher kregen voor de aanschaf van de benodigde apparatuur.

Hoge kosten
Na gesprekken met leveranciers hebben de twee gemeenten, die nauw samenwerken in het project, geconcludeerd dat de aanleg van gratis wifi echter veel duurder uitpakt dan voorzien. Bovenop de gesubsidieerde kosten van € 15.000 worden de structurele kosten voor de komende drie jaar geschat op € 10.000 per jaar. Hier bovenop komen ook nog de eenmalige kosten voor het realiseren van de wifi-verbinding.

Het Brabants Dagblad vraagt zich af of de gemeenten die hoge kosten niet hadden kunnen voorzien? "Van alle instanties die meedingen ontvangt slechts een klein aantal een voucher. Omdat onderzoek naar de eisen en randvoorwaarden een bepaalde tijdsinvestering vraagt, hebben we ervoor gekozen om eerst in te schrijven en pas daarna nader onderzoek op te starten", zo reageert een woordvoerster van de gemeente Hilvarenbeek.

Technische eisen en privacyregels
De buurgemeenten hebben verder ook moeite met de hoge technische voorwaarden voor de aanleg van het netwerk. Daarnaast moeten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden rekening houden met strenge privacyregels met betrekking tot het verwerken en opslaan van gegevens.

Uit gesprekken die beide gemeenten met lokale ondernemers hebben gevoerd, zou ten slotte ook gebleken zijn dat de behoefte aan wifi-punten afneemt omdat de meeste Nederlanders (ruim 90%) over een smartphone met internetabonnement beschikken.

Zie ook: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/hilvarenbeek-en-reusel-de-mierden-zien-af-van-gewilde-eu-subsidie-voor-gratis-wifi~a14427b2/

Terug naar overzicht