Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
5

NRO-oproep gebruik NCO-data in promotie- en postdoconderzoek

Op basis van deze oproep kan subsidie worden verstrekt voor het gebruik van het basisdatabestand van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO). Met de subsidie beoogt de programmacommissie van het NCO het gebruik van het databestand in promotie en postdoconderzoek te stimuleren.

Promovendi en postdocs die maximaal vijf jaar geleden zijn gepromoveerd en een betaalde aanstelling hebben aan een universiteit gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden of aan een NWO- of KNAW-instituut kunnen een aanvraag indienen.

Het NCO-databestand bestaat uit een combinatie van gegevens van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, BRON), de Inspectie van het Onderwijs, en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden). In het bestand is informatie bijeengebracht over de instroom- en uitstroomcohorten in het primair en voortgezet onderwijs vanaf 2008.

De NCO-dataset omvat:
één set met longitudinale data van leerlingeninstroom in het po;
één set met longitudinale data van een uitstroomcohort uit het po;
één set met longitudinale data van leerlingeninstroom in het vo;
leerlingkenmerken: onder andere gender, leeftijd, migratieachtergrond, opleidingsniveau ouders, gezinskenmerken, regiogegevens;
schoolkenmerken: onder andere denominatie, regiogegevens, schoolgrootte, percentage gewichtenleerlingen.

De subsidie bedraagt maximaal € 5000 per project. Voor de oproep is een budget van € 25.000 beschikbaar.

Aanvragen kunnen tot en met 15 september 2022 worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO.

Terug naar overzicht