Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
5

InnovationQuarter opent voucherronde Energie & Klimaat

De provincie Zuid-Holland heeft voor deze tranche € 1,35 miljoen beschikbaar gesteld voor innovatieprojecten in de vorm van vouchers. Deze vouchers kunnen ondernemers inzetten voor een toepassingsstudie, fieldlab of real-life testing. Samen met een fieldlab (en/of ketenpartner) kunnen ondernemers een projectconsortium vormen en een projectplan indienen. Om ondernemers te helpen bij het indienen van het projectplan, vinden er deze ronde intakegesprekken plaats.

De deadline voor het indienen van het projectplan is 8 april 2024. Hierna worden de ingediende projectvoorstellen beoordeeld. Geselecteerde projecten worden uitgenodigd voor een pitch op 24 april 2024. Daarna maakt InnovationQuarter bekend welke projecten van start kunnen gaan met de toegekende subsidie.

Over het programma
Het Innovatieprogramma Energie & Klimaat is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), TNO en InnovationQuarter om innovatie op het gebied van duurzame energie te versnellen. InnovationQuarter coördineert de uitvoering namens de partners.

Het programma richt zich op vier thema's die voor Zuid-Holland belangrijk zijn. Alleen projecten die bijdragen aan minimaal één van deze volgende thema's komen in aanmerking voor een voucher:

  • 1. Verduurzaming van de gebouwde omgeving. De regio staat voor een enorme uitdaging om de bestaande bouw op grote schaal te verduurzamen. Dit vraagt seriematige opschaling op wijk- en bedrijventerreinniveau. Denk aan projecten over e-mobiliteit en lokale energiesystemen. Een Zuid-Hollands fieldlab met veel expertise op dit gebied is The Green Village. Zij denken graag mee over mogelijke projecten en projectpartners;
  • 2. Grootschalige opwek en opslag van energie. Het energieverbruik in Zuid-Holland is hoog en er wordt een grote toename aan zonne- en windenergie verwacht. Dit leidt tot een innovatie-opgave die zich richt op een slimme koppeling van opwek van energie, energieopslag en nieuwe infrastructuur. Er is daarom expertise nodig over stabiliteit van het grid, waterstof, batterijen, geothermie en warmte;
  • 3. Power-2-X: elektrificatie van de industrie. Het Haven Industrieel Complex Rotterdam (HIC) staat voor een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. Om dit te realiseren, moeten fossiel gedreven processen worden vervangen door elektrisch gedreven processen. Er is behoefte aan voorbeelden en expertise-ontwikkeling op onderwerpen als elektrolyse van waterstof en de productie van chemicaliën en brandstoffen uit CO2 en waterstof. In het Fieldlab Industrial Electrification zit veel expertise op dit onderwerp;
  • 4. Circulaire grondstoffen in de industrie. Om de industrie in Zuid-Holland toekomstbestendig te maken, moet worden ingezet op hernieuwbare grondstoffen. Dit kan door het hergebruik van grondstoffen van biogene oorsprong, zoals biomassa en het verwaarden van afval en CO2. Een regionaal fieldlab met kennis en ervaring op het gebied van biotechnologie is Planet B.io. Zij denken graag mee over mogelijke projecten en projectpartners.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.innovationquarter.nl/nieuwe-voucherronde-energie-en-klimaat/

Terug naar overzicht