Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
5

Tweede call NWA programma 'Onderzoek op routes door consortia' open

Bij NWO kunnen tot en met 9 mei 2019 initiatieven worden aangemeld voor de tweede financieringsronde van 'Onderzoek op routes door consortia' binnen het onderzoeksprogramma Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Deze wetenschapsbrede ronde is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken, waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Er is voor 2019 een budget beschikbaar van € 80,5 miljoen.

De aanvragen hebben betrekking op een of meerdere NWA-routes en kunnen binnen drie bandbreedtes worden ingediend: € 500.000 - € 2 miljoen, € 2 - € 5 miljoen en € 5 - € 10 miljoen. 

 

Het aankondigen van initiatieven is ten opzichte van 2018 nieuw: Consortia zijn dit jaar verplicht om hun initiatief online aan te kondigen, zodat potentiële partners zich kunnen melden en eventueel aansluiten bij het consortium. Een andere wijziging is dat er in 2019 gevraagd wordt om een handtekening van het hoogste bestuursorgaan van de penvoerder bij het indienen van de beknopte aanvraag. Daarnaast heeft de raad van bestuur van NWO besloten om dit jaar een bindend advies af te geven over de beknopte aanvragen. De hoop is dat onderzoeksinstellingen daarmee kritisch de eigen inzendingen beschouwen, en dat hierdoor het aantal aanvragen binnen aanvaardbare grenzen blijft. Verder is er een differentiatie aangebracht in de beoordelingscriteria van de beknopte en volledige aanvragen. De deadline voor het indienen van een beknopte aanvraag is 6 juni 2019.

 

De voorwaarde voor 10% cofinanciering door de indienende consortia blijft van kracht, ondanks bezwaren van sommigen dat het fundamenteel onderzoek zou kunnen belemmeren. De raad van bestuur is echter van mening dat verbinding met maatschappelijke partners en de maatschappelijke impact van onderzoek als essentiële elementen van de NWA zwaarder moeten wegen.

 

De deadline voor het indienen van een volledige aanvraag is 16 januari 2020.

Terug naar overzicht