Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
5

Investering van € 3 miljoen in Personalized Health (Healthy Ageing Campus)

De provincie Groningen, het UMCG en MKB-bedrijven in de regio investeren samen voor de komende drie jaar voor € 3 miljoen in de verdere samenwerking en toenemende bedrijvigheid op het gebied van de Personalized Health. De samenwerking zorgt voor hoogwaardige werkgelegenheid op Healthy Ageing Campus en elders in de regio. Gestreefd wordt naar 300 tot 400 nieuwe banen in de komende vijf jaar. Hiervoor worden per jaar circa 4 start-up bedrijven en 'spin-outs' gestart.

Om dit te bereiken is nauwe samenwerking nodig tussen innovatieve bedrijven, toegang tot hoogwaardige kennis en Research & Development -infrastructuur en internationale markttoegang. Met de opgedane ervaring met Siemens wil het UMCG ook samenwerking met andere bedrijven ontwikkelen. Daarbij wordt gefocust op een beperkt aantal thema's waar UMCG/RUG en het regionale MKB sterk in zijn. Er zijn binnen Personalized Health inmiddels vier kansrijke gebieden geselecteerd waarop het UMCG zich inzet om samenwerkingsverbanden op te zetten en bedrijven aan te trekken. Het gaat om thema's in zowel de life sciences (biomerkers, geneesmiddelenontwikkeling en biomaterialen) als de agribusiness (voeding voor vroege levensfasen).

De afgelopen decennia is de levensverwachting sterk toegenomen. De extra jaren gaan echter gepaard met toenemende chronische ziekten. Grote verbetering in de gezondheidssituatie is alleen mogelijk als de nadruk verschuift van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag (preventie). De toekomst van de zorg ligt daardoor bij op het individu toegespitste oplossingen. Dit wordt 'Personalized Health' genoemd.

Terug naar overzicht