Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
5

Vijf oproepen ZonMw-programma MOOI in Beweging

De prijs van sport (WP 6)
Het doel van deze oproep is om met onderzoek en experimenten in de praktijk bij te dragen aan een doorontwikkeling van bestaande systemen in de sportsector om deelname aan sport en bewegen (verder) te vergroten.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een samenwerkingsverband van minimaal één hogeschool, één universiteit, (vertegenwoordiging van) een sportaanbieder (sportvereniging en ondernemende sport) en een lokale en regionale overheid. De hogeschool of universiteit fungeert als hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke. De andere samenwerkingspartners zijn medeaanvrager.

ZonMw wil met deze oproep bijdragen aan het ontwikkelen van kennis over:

  • de prijsdifferentiatie, prijselasticiteit en betalingsbereidheid in de sport;
  • de effectiviteit van financiële prikkels om sport en beweegdeelname te vergroten.

De subsidie bedraagt maximaal € 800.000 per project. Dit is ook het plafond voor de oproep.

De organisatie van sport en exploitatie en benutting van sportaccommodaties (WP 5 en WP 6)
Het doel van deze oproep is om met breed inventariserend, verdiepend en vergelijkend onderzoek inzicht te krijgen in de exploitatie en benutting van sportaccommodaties in Nederland; de effectiviteit van verschillende exploitatiemodellen van sportaccommodaties in de praktijk; én de verschillende organisatievormen en bedrijfsmodellen in de sport.

De aanvraag wordt ingediend door een samenwerkingsverband van minimaal één hogeschool, één universiteit, (vertegenwoordiging van) een sportaanbieder (sportvereniging en ondernemende sport), exploitanten van sportaccommodaties en een lokale en regionale overheid. Een hogeschool of universiteit fungeert als hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke. Andere samenwerkingspartners zijn medeaanvrager.

ZonMw wil met deze oproep bijdragen aan het ontwikkelen van kennis over de exploitatie en benutting van sportaccommodaties en de organisatie van sport. Het doel is om met breed inventariserend, verdiepend en vergelijkend onderzoek inzicht te krijgen in:

  • de exploitatie en benutting van sportaccommodaties in Nederland;
  • de effectiviteit van verschillende exploitatiemodellen van sportaccommodaties in de praktijk;
  • de verschillende organisatievormen en bedrijfsmodellen in de sport.

De subsidie bedraagt maximaal € 1.650.000 per project. Dit is ook het plafond voor de oproep.

Sport, bewegen en sociale ongelijkheid (WP 1)
Het doel van deze oproep is om met onderzoek en innovatie bij te dragen aan een transitie, waarin sociale ongelijkheid wordt verkleind en de sport- en beweegdeelname van mensen met een lage sociaaleconomische positie wordt vergroot.

Een samenwerkingsverband van minimaal één hogeschool, één universiteit, drie gemeenten en drie maatschappelijke organisaties kan subsidie aanvragen. Een hogeschool of universiteit is hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke. Andere samenwerkingspartners zijn medeaanvrager.

De subsidie wordt ingezet voor onderzoek gekoppeld aan experimenten in minimaal twee aandachtswijken uit grote steden en minimaal één niet grootstedelijke context. De subsidie bedraagt maximaal € 1.600.000 per project. Dit is ook het plafond voor de oproep.

Organisatie van de beweegreis (WP 3)
Het doel van deze oproep is om met actie-onderzoek in de praktijk kennis en inzicht te verkrijgen in de aanpak, de werkzame principes, de ervaringen en de gevolgen van de regionale samenwerking en de beleving van de beweegreis.

Het project moet uitgevoerd worden door een consortium bestaande uit een hoofdaanvrager en minimaal vier regio’s. Een regio bestaat minimaal uit enkele initiatieven die samen een gehele beweegreis voor een patiëntengroep kunnen vormgeven samen met een hogeschool. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat regio’s deelnemen waar er nog geen of onvoldoende samenwerking is tussen verschillende reeds bestaande initiatieven die samen een beweegreis vormen of waar bij deze samenwerking nog niet de gehele beweegreis beslaat.

De subsidie bedraagt maximaal € 1.790.000 per project. Dit is ook het plafond voor de oproep.

Inspirerende en verbindende effecten van topsport (WP 4)
Het doel van deze oproep is om met onderzoek en innovatie bij te dragen aan een transitie waarbij topsport en topsportprestaties aantoonbaar bijdragen aan kwaliteit van leven, geluk en welzijn van Nederlanders en wordt gebruikt bij realisatie van maatschappelijke doelstellingen.

Een samenwerkingsverband van minimaal één hogeschool en één universiteit en eindgebruikers zowel vanuit de sport als vanuit de lokale overheid kan subsidie aanvragen. Een hogeschool of universiteit fungeert als hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke. Andere samenwerkingspartners zijn medeaanvrager.

De subsidie bedraagt maximaal € 1.150.000 per project. Dit is ook het plafond voor de oproep.

Aanvragen
Aanvragen in het kader van alle oproepen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De deadline is 14 mei 2024.

Terug naar overzicht