Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
5

Ruim € 3 miljoen voor Europees Vrijwilligerswerk 2024

Het agentschap heeft de intentie om 100% van dit budget te verdelen in één aanvraagronde (met als deadline 20 februari 2024, 12:00 uur). Alleen bij overgebleven budget zal er vervolgens een tweede aanvraagronde georganiseerd worden (met als deadline 1 oktober 2024, 12:00 uur). Een eventuele tweede ronde staat in principe alleen open voor organisaties die geen subsidie hebben ontvangen in de eerste ronde.

Organisaties met een geldig Nederlands 'Quality Label voor Lead organisaties' (ESC50) dat is toegekend voor de betreffende deadline, mogen een projectaanvraag indienen. Alle aanvragen die voor de deadline ingediend worden, zullen in behandeling worden genomen.

Bij een projectaanvraag moet men aangeven voor welke activiteiten men subsidie wil ontvangen. Het Nationaal Agentschap zal vervolgens berekenen – aan de hand van gemiddelden en historische data – hoeveel budget er naar schatting nodig is om de activiteiten uit te voeren. Het maximale bedrag dat per project kan worden toegekend is voor 2024 vastgesteld op € 178.970. Dit is exclusief de posten 'buitengewone kosten' en 'ondersteuning voor inclusie'. Met dit bedrag is het mogelijk om ongeveer tien vrijwilligers een jaar lang te ontvangen in Nederland.

Als het bedrag dat benodigd is om alle aangevraagde projecten uit te voeren kleiner is dan het beschikbare budget, worden alle aanvragen volledig gehonoreerd met een plafond van € 178.970 per project. Als het bedrag dat benodigd is om alle aangevraagde projecten uit te voeren groter is dan het beschikbare budget, is er onvoldoende budget beschikbaar om alle aanvragen volledig toe te kennen. Het beschikbare budget wordt dan verdeeld over alle aanvragen middels een procedure die hiervoor is vastgesteld door de Europese Commissie.

De hierboven bedoelde verdeelprocedure bestaat uit twee stappen:

  • stap 1: minimale subsidies: allereerst wordt aan iedere aanvrager ten minste € 35.794 toegekend. Met dit bedrag is het mogelijk ongeveer twee vrijwilligers een jaar lang te ontvangen in Nederland. Als de aangevraagde activiteiten ook met minder subsidie kunnen worden uitgevoerd, zal in plaats daarvan dat bedrag worden toegekend. Er is totaal ten minste € 1.423.751,50 beschikbaar voor deze stap;
  • stap 2: kwaliteit en prioriteit: het overige budget zal verdeeld worden over de aanvragen die nog niet volledig zijn gehonoreerd in stap 1. Hierin zijn verschillende factoren van belang. In totaal is er eveneens ten minste € 1.423.751,50 beschikbaar voor deze stap.

De som van de bedragen toegekend aan een project in stap 1 en stap 2 is de totale subsidie, exclusief eventuele toegekende buitengewone kosten. Het zal daarmee waarschijnlijk niet mogelijk zijn om alle activiteiten precies uit te voeren zoals aangevraagd. Het Nationaal Agentschap zal daarom een voorstel doen om activiteiten in te korten of te verminderen zodat het project binnen het budget kan worden uitgevoerd.

Zie ook: https://www.europeansolidaritycorps.nl/nieuws/toelichting-toekenning-projecten-binnen-het-europees-vrijwilligerswerk-2024

Terug naar overzicht