Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
5

SBIR-oproep voor de ontwikkeling van circulaire viaducten

Vanuit het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is de oproep 'Circulaire viaducten' geopend.

Met deze oproep daagt Rijkswaterstaat ondernemers uit om circulaire oplossingen te ontwikkelen en te valideren voor viaducten. Op dit moment is er namelijk onvoldoende gevalideerd aanbod van circulaire viaducten. Veel bestaande oplossingen zijn nog niet grootschalig toepasbaar omdat er nog (technische) doorontwikkeling nodig is, of omdat de oplossing nog niet voldoende is getest en gevalideerd.

Rijkswaterstaat is voor deze SBIR op zoek naar productinnovaties die zij fysiek kan toepassen. De invalshoeken daarbij zijn aanleg en vervanging van een viaduct met lagere milieu-impact over de gehele levensduur inclusief opvolgende levenscycli, en herbruikbaarheid van materialen en onderdelen. Binnen de categorie productinnovaties is Rijkswaterstaat op zoek naar oplossingen die aansluiten bij ten minste één van de drie onderstaande oplossingsrichtingen:

  • modulaire, losmaakbare oplossingen;
  • oplossingen met zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van bestaande, vrijkomende objecten, onderdelen of materialen;
  • oplossingen op basis van hernieuwbare materialen.


Voor deze oplossingsrichtingen is gekozen omdat deze op hoofdlijnen belangrijke richtingen binnen de circulaire economie weerspiegelen en ze naar inschatting in hun uitwerking voldoende vernieuwend en impactvol zijn. Daarnaast sluiten deze richtingen aan bij de doelen over milieu-impact, CO2-reductie en circulariteit. Rijkswaterstaat is op zoek naar een totaalconcept voor een viaduct. Dat betekent dat als partijen een deeloplossing aanbieden, zij moeten aangeven hoe het in een totaalconcept past.

De nu geopende oproep heeft betrekking op SBIR-fase 1 (haalbaarheid). De beste ideeën krijgen een opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen hierna een vervolgopdracht om een prototype te ontwikkelen en te demonstreren in SBIR-fase 2. Er is in totaal een budget van € 5,4 miljoen beschikbaar, als volgt verdeeld over de verschillende fasen:

  • € 900.000 voor fase 1, het maximum bedrag per haalbaarheidsonderzoek is € 90.000;
  • € 4,5 miljoen voor fase 2, het maximum bedrag per project is € 1,5 miljoen.


Om deel te nemen aan de oproep kan men zich tot en met 4 maart 2020 aanmelden via innovatieloket@rws.nl, onder vermelding van 'SBIR Circulaire viaducten'. Alleen als men zich heeft aangemeld, kan men een offerte indienen. Een offerte kan tot en met 19 juni 2020 (15:00 uur) worden ingediend bij Rijkswaterstaat.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sbir/sbir-oproep-circulaire-viaducten

Over het programma
Het doel van het SBIR-programma is om een impuls te geven aan het innovatieve vermogen van bedrijven en tegelijkertijd meer gebruik te maken van onderzoek en ontwikkeling door bedrijven bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Terug naar overzicht