Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
5

NWO opent call voor grote projecten Smart Urban Regions of the Future (SURF)

NWO heeft de call for proposals voor grote regionale SURF-projecten geopend. SURF staat voor Smart Urban Regions of the Future. Vooraanmeldingen kunnen tot en met 16 april 2015 worden ingediend. Consortia van onderzoekers en praktijkpartijen in stedelijke regio's gaan in SURF samenwerken aan kennisontwikkeling en -verspreiding op de raakvlakken van ruimte, wonen, bereikbaarheid, economie en bestuur. Het beschikbare budget voor de call is € 7.500.000.

Dit bedrag is beschikbaar gesteld door de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Platform31, Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen. SURF valt onder het kennisiniatief VerDuS (Verbinden van Duurzame Steden) van NWO, Platform31 en het Rijk.

Minimaal één deelproject moet uitgevoerd worden door onderzoekers die aan minimaal één andere universiteit, onderzoeksinstituut of hogeschool zijn verbonden dan de hoofdaanvrager. Aanvullend dienen minimaal twee niet-wetenschappelijke partijen (publieke (overheden of maatschappelijke organisaties) of private (bedrijven) of een combinatie daarvan) bij de aanvraag betrokken zijn (als mede-aanvrager).

De aan te vragen bijdrage ligt tussen de € 750.000 en € 1.500.000. De niet-universitaire partners in het consortium moeten een concrete bijdrage leveren aan het onderzoek. De minimale vereiste cofinanciering van het hele consortium cash en/of in kind is € 250.000, waarvan minimaal de helft cash. Voor elke euro cofinanciering kan maximaal drie euro subsidie worden aangevraagd (cofinanciering is minimaal 25% van de projectkosten).

Doel van het SURF-programma is kennisontwikkeling die zal bijdragen aan het oplossen van stedelijke vraagstukken. Centraal in het SURF-programma staat de identificatie van het onbenutte potentieel van steden en regio’s om zo de werk- en leefkwaliteit van mensen en bedrijven in steden te verbeteren. De ambitie is om in het SURF-programma een brede, duurzame kennisbasis te ontwikkelen die innovaties mogelijk maakt en die Nederland in staat stelt om toekomstige vraagstukken op het terrein van stedelijk/regionale ontwikkeling het hoofd te bieden door te komen tot handelingsperspectieven voor beleidsmakers en bestuurders.
Hogescholen worden in de gelegenheid gesteld een eigen onderzoekdeel in te brengen in de logische context van het project en passend binnen de doelstellingen van het project. De maximale looptijd van een deelproject B aan een hogeschool is drie jaar. Het deelproject dient uiterlijk 31 december 2016 van start te zijn gegaan. Voor de deelname van de hogeschool aan een project gelden de financiële bepalingen die NRPO SIA hanteert.

4 maart is er een speciale informatie- en matchmakingsbijeenkomst voor hogescholen en universiteiten bij Platform31. Binnenkort volgt er meer informatie over deze bijeenkomst.

Terug naar overzicht