Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
5

ZonMw-oproep vervolg experiment uitkomstindicatoren

Tegelijkertijd is het doel dat Santeon innovatie en verbetering bewerkstelligt. Dit door de barrières aan te pakken die gerelateerd zijn aan ict, toegankelijkheid en het gebruik van uitkomstdata. Daarnaast zal Santeon zich richten op elementen die het bevorderen van de benodigde structurele gedragsverandering om samen te beslissen versterken (zoals het gebruik van de ontwikkelde compacte evaluatiekaart en scholing volgens het ‘train-de-trainer’-principe).

Het ‘Experiment Uitkomstindicatoren’ was gericht op het door Santeon in de praktijk ervaring opdoen met het meten, verzamelen en gebruiken van zorguitkomsten, inclusief door de patiënt gerapporteerde uitkomsten ten behoeve van samen beslissen. Het experiment was gericht op drie aandoeningen: borstkanker, CVA en chronische nierschade. De praktijkervaring uit het experiment heeft geleid tot een ‘proof of concept’ voor het gebruik van uitkomsttransparantie in de spreekkamer. Dit proof of concept is bedoeld om de waarde van uitkomsttransparantie aan te tonen en inzicht te geven in de aangewezen manier om deze waarde te ontsluiten.

De hoofdaanvrager van de nu gepubliceerde oproep moet verbonden zijn aan een instelling die medisch-specialistische zorg verleent. In de projectgroep zijn tevens relevante zorgverleners en (een vertegenwoordiging van) patiënten vertegenwoordigd en bij voorkeur een zorgverzekeraar. Cofinanciering van een zorgverzekeraar is gewenst.

Er kunnen drie soorten subsidieaanvragen worden ingediend:

  • Programmacoördinatie vanuit Santeon-programmabureau: alleen de Santeon-projectgroep, die leidend is geweest voor het Experiment Uitkomstindicatoren, kan subsidie aanvragen;
  • Opschaling met meer data voor het ‘patients like me’-dashboard borstkanker: de hoofdaanvrager maakt deel uit van een bestaand consortium of bestaand oncologienetwerk gericht op borstkanker, waarbij minimaal één academisch ziekenhuis, één STZ-ziekenhuis en één gespecialiseerde oncologie-instelling zijn betrokken. Tevens is een landelijk dataregistratie orgaan betrokken (bijvoorbeeld IKNL of NBCA);
  • Opschalen naar samen beslissen met uitkomstinformatie om aan te sluiten bij de behoeften en culturele diversiteit van patiënten met nierfalen: de hoofdaanvrager is een niet-academisch ziekenhuis en er zijn minimaal vier ziekenhuizen betrokken bij de aanvraag (waaronder twee Santeon-ziekenhuizen). Aantoonbare commitment van zowel de patiëntenvereniging (Nierpatiënten Vereniging Nederland) als Pharos (het expertisecentrum gezondheidsverschillen) is vereist.

Het beschikbare budget van € 610.000 wordt als volgt verdeeld over de drie soorten subsidieaanvragen:

  • € 150.000 voor de subsidieaanvraag Programmacoördinatie vanuit Santeon-programmabureau;
  • € 230.000 voor de subsidieaanvraag Opschaling met meer data voor het ‘patients like me’-dashboard borstkanker met als doel om validiteit en toepasbaarheid te vergroten;
  • € 230.000 voor de subsidieaanvraag Opschalen naar samen beslissen met uitkomstinformatie om aan te sluiten bij de behoeften en culturele diversiteit van patiënten met nierfalen.

Aanvragen kunnen tot en met 28 maart 2024 worden ingediend via MijnZonMw.

Terug naar overzicht