Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
5

Zorginstituut Nederland opent subsidieregeling voor Samen beslissen

De Subsidieregeling leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen 2021-2025 (SABESL) wordt tot en met 31 maart 2021 opengesteld voor het indienen van aanvragen, zo meldt Zorginstituut Nederland.

Het doel van de vorige maand gepubliceerde nieuwe regeling is dat mensen op basis van uitkomstinformatie zelf kunnen meebeslissen over welke zorg het beste bij hen past. Vanaf 2021 tot en met 2025 ligt het zwaartepunt van de regeling op de zorg in de eerste lijn. Dat is bijvoorbeeld de zorg door huisartsen of wijkverpleging. In te ondersteunen projecten moet worden samengewerkt tussen de eerste-, tweede- of derdelijns curatieve zorg, waarbij het initiatief vanuit de eerste lijn komt.

In de openstelling van 2021 ligt het accent op persoonsgerichte zorg. Hiermee wil het Zorginstituut benadrukken dat in de besluitvorming niet alleen medische doelen, zoals genezing, belangrijk zijn. Persoonlijke doelen en kwaliteit van leven spelen ook een rol. Bijvoorbeeld dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren en eigen regie behoudt. Soms kan kiezen voor minder optimaal of niet behandelen dan een beter passende keuze zijn.Een ander accent in de openstelling van 2021 is dat projecten een verbinding moeten leggen tussen de eerste en tweede lijn. Een organisatie uit de eerste lijn (huisartsen, wijkverpleging) moet de hoofdaanvrager zijn.

Te ondersteunen projecten moeten een impuls geven aan de beweging van Samen beslissen en aan het leren gebruiken van uitkomstinformatie daarin. Projecten duren maximaal twee jaar, daarna worden de activiteiten op eigen kracht door de deelnemende organisaties voortgezet (structurele inbedding). De subsidie bedraagt ten hoogste € 1 miljoen. In totaal is er voor 2021 – net als voor de andere jaren tot en met 2025 – een budget van € 5 miljoen te verdelen.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.zorginstituutnederland.nl/werkagenda/subsidieregelingen/subsidieregeling-leren-gebruiken-van-uitkomstinformatie-voor-samen-beslissen

Terug naar overzicht