Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
4

Agentschap SZW: eerste aanvraagronde ESF succesvol

In de periode 2014-2020 is in Nederland € 507 miljoen subsidie beschikbaar vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Hiermee kunnen werkgelegenheidsprojecten op het terrein van re-integratie en duurzame inzetbaarheid worden gefinancierd. Voor het ESF-onderdeel Duurzame Inzetbaarheid, dat geopend was voor aanvragen van 15 oktober tot 7 november 2014, zijn ruim 2.300 aanvragen ingediend. Het onderdeel Actieve Inclusie was geopend van 1 mei tot 31 oktober 2014. Hiervoor zijn 70 aanvragen ingediend.

De ESF-programmaperiode 2014-2020 richt zich op twee hoofdthema’s. Onder het thema actieve inclusie kunnen het UWV, 35 centrumgemeenten en het ministerie van Veiligheid en Justitie subsidie aanvragen met betrekking tot de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (kwetsbare werkzoekenden zoals jongeren, 50-plussers, mensen met een arbeidsbelemmering en gedetineerden). Op het gebied van duurzame inzetbaarheid kunnen bedrijven en O&O-fondsen (vanaf 2016) aanvragen indienen om actief en gezond ouder worden te stimuleren.

Volgens staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het ESF een belangrijk instrument om mensen uit de doelgroep van de Participatiewet te helpen. Zo moeten er de komende jaren 125.000 banen worden gecreëerd voor mensen met een beperking. ESF kan in dit kader voor zowel werkgevers als voor gemeenten een bijdrage leveren.

Ook heeft Klijnsma de jaarlijkse ESF-Award uitgereikt, voor het beste filmpje van een recent ESF-project. De prijs werd gewonnen door Attendiz, locatie De Kapstok, met het project leerwerktrajecten. Volgens de jury laat dit project op de beste wijze zien waarom het Europees Sociaal Fonds voor hen het verschil maakt. Bij De Kapstok komen moeilijk bemiddelbare jongeren uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs met specifieke problemen. Met een gerichte aanpak zorgt De Kapstok er voor dat praktisch elke deelnemer na een traject bij hen verder kan. Elke deelnemer kan met behulp van extra middelen zoals het ESF zijn talenten benutten. Uit 13 ingezonden projecten voor de ESF-award werden vijf projecten genomineerd via een wedstrijd op Facebook.

Terug naar overzicht