Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
4

Nieuwe borgstellingsregeling voor jonge boeren en tuinders gepubliceerd

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de subsidiemodule Borgstelling MKB-landbouwkredieten (BL) gewijzigd.

De wijziging houdt verband met het toevoegen van de eerder deze week al aangekondigde nieuwe mogelijkheid van borgstelling voor specifieke kredieten die aan starters en overnemers worden verstrekt om – naast de financiering van de start of overname – ook extra investeringen te kunnen financieren. Het stimuleren van het verstrekken van deze zogenoemde vermogensversterkende kredieten (VVK) is, als onderdeel van de uitwerking van het Bedrijfsovernamefonds Jonge Boeren, opgenomen in het Regeerakkoord.

Met de borgstelling voor VVK's ondersteunt LNV investeringskredieten in de vorm van achtergestelde leningen aan landbouwondernemers binnen een termijn van drie jaar nadat zij de onderneming hebben overgenomen dan wel gestart zijn. In de fase kort na de start of overname van een agrarisch bedrijf is er voor veel jonge boeren en tuinders namelijk geen financieringsruimte om noodzakelijke investeringen voor maatschappelijk gevraagde duurzame bedrijfsontwikkeling te doen, die het toekomstperspectief van de onderneming versterken.

Als op basis van hun bedrijfsbegroting zulke investeringen zorgen voor continuïteit en het toekomstbestendiger maken van hun landbouwonderneming, kan een VVK de toegang tot aanvullend kapitaal bieden via financiers die op basis van deze regeling subsidie in de vorm van een borgstelling (hebben) ontvangen. De 90% borgstelling voor VVK's biedt financiers het benodigde risicokapitaal, dat het bedrijf zelf niet meer kan bieden omdat er na de start of overname onvoldoende zekerheden over zijn, zoals een hypotheekrecht.

De nu gepubliceerde wijziging van de BL treedt overigens pas officieel in werking met ingang van 1 januari 2020. Daardoor krijgen financiers die gebruik willen maken van deze toevoeging aan de BL de gelegenheid zich tijdig voor te bereiden, aldus LNV.

Terug naar overzicht