Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
4

€ 87 miljoen toegekend voor instandhouding rijksmonumenten

Vorige week hebben alle monumenteigenaren de beschikking ontvangen op hun aanvraag voor instandhoudingssubsidie op basis van de Subsidieregeling instandhouding monumenten (SIM).

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft alle aanvragen kunnen honoreren die aan de criteria voldoen.

Er zijn dit jaar in totaal 1395 subsidieaanvragen ingediend, waarvan er 1230 gehonoreerd zijn. Daarmee ontvangen 2384 rijksmonumenten of zelfstandige onderdelen in totaal een bijdrage van bijna € 87 miljoen in de instandhoudingskosten: € 75,9 miljoen voor gebouwde monumenten, bijna € 10,7 miljoen voor groene monumenten en € 300.000 voor archeologische monumenten.

In totaal 165 aanvragen zijn dus toch nog afgewezen, bijvoorbeeld omdat de aanvraag geen rijksmonument betreft, de aanvraag buiten de termijn is ingediend of omdat de aanvraag onvoldoende is onderbouwd.

Kijk voor meer informatie – inclusief een overzicht van toekenningen instandhoudingssubsidie 2019 – op: https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/nieuws/2019/09/03/87-miljoen-toegekend-aan-instandhoudingssubsidie-voor-rijksmonumenten

Over de regeling
De Subsidieregeling instandhouding monumenten is bedoeld voor archeologische, groene en gebouwde rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Eigenaren kunnen jaarlijks subsidie aanvragen voor reguliere onderhoudskosten op basis van een zesjarig onderhoudsplan. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de subsidiabele kosten.

In 2019 is fors meer subsidie aangevraagd dan het regulier budget van € 50,83 miljoen. Er is sprake van overvraag bij de categorieën overige rijksmonumenten en groene monumenten. Toch heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alle goedgekeurde aanvragen dus kunnen honoreren. Deels door geld dat in eerdere jaren niet besteed is, toe te voegen aan het totale budget voor 2019.

Terug naar overzicht