Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
4

SBIR-oproep voor circulaire innovaties in snelgroeiende steden

Vanuit het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is de oproep 'Circulaire innovaties snelgroeiende steden 2019' geopend.

Het betreft een oproep voor bedrijven/ondernemers om een duurzame bijdrage te leveren aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wegwerpartikelen, bouw- en zwerfafval. De oproep is specifiek voor snelgroeiende steden in Ghana, Ivoorkust, Jordanië, Libanon, Marokko, Nigeria en Senegal. De oproep is voor SBIR-fase 1 (haalbaarheidsonderzoeken).

Centraal in deze SBIR staan het slim omgaan met lokale grondstoffen, maximaal benutten van secundaire lokale grondstoffen ('afval') en rekening houden met uitdagingen op het gebied van de stedelijke leefomgeving en sociale context. Deze SBIR kent de volgende subthema's waarop voorstellen voor een haalbaarheidsonderzoek kunnen worden ingediend:

  • alternatieven voor wegwerpartikelen: slim ontworpen innovatieve alternatieven voor geïmporteerde goederen, die afvalstromen voorkomen, of met lokale (secundaire) grondstoffen geproduceerd kunnen worden. Deze alternatieven moeten eenvoudig en snel biologisch afbreekbaar zijn, of maximaal hergebruik mogelijk maken;
  • gebruik lokale (secundaire) grondstoffen voor toepassing in de bouw: slim ontworpen innovatieve alternatieven voor bestaande bouwmaterialen die zoveel mogelijk geproduceerd worden met beschikbare lokale secundaire grondstoffen op hun hoogste waarde en lokale, hernieuwbare, niet-toxische grondstoffen;
  • innovaties rondom zwerfafval: innovatieve oplossingen die voorkomen dat afval gaat zwerven en/of oplossingen voor het inzamelen van afval en er waarde aan toekennen. Het gaat daarbij om de afvalstromen die nu nog geen weg vinden naar mogelijke vermarkting en waar dus nog geen sterke (informele) inzamelstructuur (de mensen die nu afval verzamelen) voor bestaat. Ook bewustwording valt hieronder.


Belangrijk is dat bedrijven die inschrijven de motivatie hebben om van hun innovatie een succes te maken en doorgaan als de financiering vanuit SBIR stopt.

Er is voor deze SBIR een totaalbudget beschikbaar van € 3,9 miljoen. Voor fase 1 is per subthema een budget van € 500.000 (inclusief btw) te verdelen, het maximumbedrag per haalbaarheidsonderzoek is € 50.000 (inclusief btw). Voor de latere fase 2 (ontwikkeling) is per subthema € 800.000 (inclusief btw) beschikbaar plus eventueel een restbudget van fase 1. Het maximumbedrag per project in fase 2 is € 200.000 (inclusief btw).

Offertes voor een haalbaarheidsonderzoek kunnen tot en met 16 september 2019, 16:00 uur worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kijk voor meer informatie over de oproep en in het kader van de oproep plaatsvindende informatiebijeenkomsten op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/sbir/sbir-oproep-circulaire-innovaties-snelgroeiende-steden

Terug naar overzicht