Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
4

Thijs Lijster wint derde Boekman Dissertatieprijs

Thijs Lijster van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) is de winnaar gworden van de Boekman Dissertatieprijs Kunst- en cultuurbeleid 2015. De driejaarlijkse prijs, een initiatief van de Boekmanstichting en NWO Geesteswetenschappen, is bedoeld om belangwekkende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek in een bredere kring van potentiële gebruikers te verspreiden, met het doel om de kwaliteit van het cultuurbeleid te verhogen.

Dr. T.E. (Thijs) Lijster is in 2012 gepromoveerd aan de RUG op zijn onderzoek 'Critique of art. Walter Benjamin and Theodor W. Adorno on art and art criticism'. Lijster vergelijkt de rol die de twee belangrijke filosofen Benjamin en Adorno voor de kunstkritiek weggelegd zien. Hij maakt duidelijk wat de rol van de kunstcriticus is en wat de betekenis van een goede kunstkritiek, namelijk het kritisch belang van de kunst te duiden.

De andere twee genomineerden waren Emanuel Overbeeke 'Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten 1945-2000' en Christoph Rausch 'Rescuing modernity. Global heritage assemblages and modern architecture in Africa'. 

De Boekman Dissertatieprijs bestaat uit een bedrag van € 10.000 en vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst. Naast de financiële bijdrage besteedt het tijdschrift Boekman in het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan (het thema van) de winnende dissertatie. In aanmerking komen dissertaties aan Nederlandse universiteiten die de maatschappelijke context en de bestuurlijke omgeving van kunst en cultuur belichten. Dissertaties uit de jaren 2012, 2013 en 2014 dingen mee naar de prijs van 2015.

Terug naar overzicht