Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
4

Noord-Brabant wil meer subsidie voor Groen Ontwikkelfonds

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben voorgesteld, het subsidieplafond van het Groen Ontwikkelfonds voor 2015 te verhogen, om zo de realisatie van het Rijks Natuurnetwerk in met name de PAS-gebieden goed op te laten gang komen. Het budget zou moeten worden onttrokken aan de bedragen die het Rijk voor 2016 en 2017 heeft gereserveerd.

In de PAS zijn alle Natura 2000-gebieden opgenomen waarbinnen ten minste één stikstofgevoelig habitattype voorkomt dat te maken heeft met overbelasting door stikstof. Dit is het geval voor 117 van de ruim 160 Natura 2000-gebieden. Het grootste deel van de gebieden wordt beschermd op basis van de Habitatrichtlijn (HR). Deze gebieden zijn aangewezen als Natura-2000 gebied omdat er bijzondere habitattypen en/of bijzondere plant- en diersoorten aanwezig zijn. Laatstgenoemden kunnen van stikstofgevoelige habitattypen afhankelijk zijn. In de opgenomen Vogelrichtlijngebieden (VR) zijn beschermde vogels afhankelijk van de stikstofgevoelige natuur in een gebied.

Met het Groenontwikkelfonds wil de provincie Noord-Brabant samen met externe partners de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) afmaken en natuurverbindingen aanleggen zodat in 2027 de totale EHS in Brabant is gerealiseerd. De uitvoering van de EHS zorgt voor een samenhangend en robuust netwerk van natuurgebieden en verbindingen daartussen en het behoud en herstel van biodiversiteit en draagt bij aan een goed leef- en vestigingsklimaat. Het fonds leidt tot:

het verwerven en inrichten van 3.100 hectare provinciale EHS;
de realisatie van 710 km ecologische verbindingszones;  
de inrichting van een gedeelte van de rijks-EHS; 
de verwerving van 2274 hectare rijks-EHS.

Terug naar overzicht