Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
4

Wijziging MIT Zuid voor 2024 nu ook officieel gepubliceerd

Met deze zogeheten derde wijzigingsregeling worden enkele kleine wijzigingen doorgevoerd, zoals de volgende nieuwe openstellingsdata en ten opzichte van vorig jaar licht verlaagde subsidieplafonds:

  • Haalbaarheidsprojecten: 9 april 2024 (9.00 uur) tot en met 17 september 2024 (17.00 uur), met een subsidieplafond van € 3.360.000;
  • R&D-Samenwerkingsprojecten: 11 juni 2024 (9.00 uur) tot en met 17 september 2024 (17.00 uur), met een subsidieplafond van € 7.839.999.

Ook is de beslistermijn op de subsidieaanvraag verlengd van twaalf naar zestien weken, met een verdagingsmogelijkheid van eveneens zestien weken.

Percentage haalbaarheidsprojecten gelijkgetrokken
Voor haalbaarheidsprojecten is ten opzichte van 2023 verder een beperkte wijziging doorgevoerd, en dat is het gelijktrekken van de subsidies voor beide onderdelen die daar onder kunnen vallen, naar 35%. Dit omdat het hanteren van verschillende percentages voor die onderdelen zeer bewerkelijk en daarmee duur is gebleken. Een haalbaarheidsproject kan twee onderdelen bevatten: haalbaarheidsonderzoek en meer toegepaste activiteiten (R&D). Tot en met 2022 is voor zo'n project 40% subsidie verstrekt, als een gewogen gemiddelde van beide onderdelen. Als gevolg van een bezwaarschrift is in Zuid-Nederland geconcludeerd dat dit uitmiddelen van percentages niet is toegestaan binnen de Europese staatssteunregels (de AGVV). Voor het R&D-deel mag niet meer dan 35% subsidie worden verstrekt.

Vanuit die constatering is in 2023 gewerkt met 40% voor het haalbaarheidsdeel en 35% voor het R&D-deel. De praktische uitvoering daarvan is echter complex, tijdrovend en dus duur gebleken, omdat de grens tussen de twee onderdelen niet altijd gemakkelijk is aan te geven. Met als gevolg veel overleg met indieners over kleine veranderingen en marginale financiële aanpassingen. Daarom is in de regeling voor 2024 het subsidiepercentage voor het haalbaarheidsdeel verlaagd naar 35% en daarmee gelijkgetrokken met het percentage voor het R&D-onderdeel. Omdat de maximumsubsidie van € 20.000 gelijk blijft, en dit bedrag ook meestal wordt aangevraagd, zal in het overgrote deel van de gevallen de toegekende subsidie nog steeds dat bedrag zijn.

Over de regeling
Het doel van de regeling is het stimuleren van innovatie door het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. De regeling betreft de regionale invulling van Zuid-Nederland van de landelijke regeling Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT).

Terug naar overzicht