Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
4

Diabetes Fonds oproep ‘Type 1 Diabetes: Quest For A Cure’

Aanvragen kunnen worden ingediend door wetenschappers die onderzoek doen naar diabetes type 1. De oproep staat open voor zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Het onderzoek kan op elk niveau worden gedaan, zoals celbiologie, immunologie, patiëntgestuurd onderzoek, technologie, enzovoort. Hoofdaanvragers dienen verbonden te zijn aan een Nederlandse universiteit, academisch centrum, hogeschool of een non-profit onderzoeksinstelling.

Om in aanmerking te komen voor steun moet het onderzoeksproject zich richten op het vinden van een praktische of perfecte remedie voor mensen met langdurige diabetes type 1 binnen de komende vijftien jaar. Verder moet het project bijdragen aan een oplossing die de dagelijkse last van het leven met de ziekte wegneemt. De remedie moet erop gericht zijn het normale glucosemetabolisme te herstellen bij mensen met langdurige diabetes type 1. Ook moet de remedie de ontwikkeling van complicaties zoals verlies van gezichtsvermogen, nierfalen en hartproblemen voorkomen. Een praktische remedie wordt gedefinieerd als elke oplossing die de dagelijkse last van het leven met de ziekte wegneemt. Een perfecte genezing daarentegen zal de ziekte volledig elimineren en het normale glucosemetabolisme herstellen.

Het Diabetes Fonds zal ook onderzoek overwegen dat deeloplossingen biedt voor genezing. In dit geval moeten aanvragers uitwerken hoe deze deeloplossing (in de toekomst) kan worden aangevuld om in de toekomst tot een volledige remedie te komen. In dit geval is het essentieel dat aanvragers een beschrijving geven van een voorgesteld vervolg, wie dit vervolg zal uitvoeren en hoe het traject naar klinische integratie eruitziet.

Op basis van de oproep zal subsidie worden verstrekt aan één project. De subsidie bedraagt maximaal € 750.000 voor een periode van maximaal 60 maanden. Om te kunnen aanvragen is registratie verplicht. De deadline hiervoor is 2 april 2024. Uitgenodigde aanvragers kunnen vervolgens tot en met 7 mei 2024 een aanvraag indienen.

Terug naar overzicht