Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
4

Kandidaten gezocht voor natuurkunde prijzen 2019

Bij NWO kunnen tot en met 1 mei 2019 kandidaten genomineerd worden voor de Minerva-prijs, de Valorisatie Prijs, de Valorisatiehoofdstuk Prijs en de Natuurkunde Proefschrift Prijs. Met de prijzen wil NWO fysisch onderzoek en kennisbenutting bevorderen op verschillende wetenschappelijke niveaus. De vier NWO Natuurkunde Prijzen zullen worden uitgereikt tijdens Physics@Veldhoven 2020.

De Minerva-Prijs is ingesteld met als doel de aandacht te vestigen op het onderzoek van vrouwelijke fysici. De prijs wordt uitgereikt aan de vrouw met de beste natuurkundige publicatie. De Minerva-Prijs is een eerbetoon en de laureaat is een inspirerend voorbeeld voor andere vrouwen. De Minerva-Prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit een beeld, alsmede een bedrag van € 5.000 vrij te besteden door de laureaat.

 

Het doel van de Valorisatie Prijs is het stimuleren van kennisbenutting van fysisch onderzoek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken. Aan de prijs is een bedrag van € 250.000 verbonden. Hiervan is € 235.000 bestemd voor een nieuw, door de winnaar vast te stellen onderzoek met een duur van twee tot vier jaar. De overige € 15.000 is door de winnaar vrij te besteden.

 

Met de Valorisatiehoofdstuk Prijs worden promovendi aangemoedigd een apart hoofdstuk in hun proefschrift te wijden aan valorisatieaspecten van hun promotieonderzoek. Deze prijs benadrukt het belang dat NWO aan valorisatie hecht en heeft als doel de alertheid van promovendi op mogelijkheden van kennisbenutting te stimuleren. De winnaar ontvangt een bedrag van € 5.000, dat vrij te besteden is.

 

De Natuurkunde Proefschrift Prijs wordt elk jaar toegekend voor het beste natuurkundige proefschrift. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000 dat vrij te besteden is.

Terug naar overzicht