Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
4

ESF: grootste deel beschikkingen afgehandeld, nieuwe openstelling eind 2015 verwacht

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het ESF-programma 2014-2020. Het programma is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sneller aan het werk te helpen. Daarnaast wordt het Europees Sociaal Fonds gebruikt om de gezamenlijke agenda van het Rijk en sociale partners op het terrein van duurzame inzetbaarheid van werkenden te helpen uitvoeren.
In de periode mei tot en met oktober 2014 hebben alle 35 centrumgemeenten namens hun arbeidsmarktregio ESF-subsidie aangevraagd. Het gehele beschikbare budget van € 114 miljoen wordt hiermee benut. Inmiddels zijn alle beschikkingen verstuurd en zijn gemeenten gestart met de uitvoering. ESF wordt onder meer ingezet om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, om langdurig werklozen aan werk te helpen en om leerlingen van het speciaal onderwijs op weg te helpen naar de arbeidsmarkt.

In oktober 2014 werd de eerste aanvraagronde opengesteld voor het thema duurzame inzetbaarheid. Daarbij konden werkgevers een startsubsidie van maximaal € 10.000 aanvragen om de duurzame inzetbaarheid van hun personeel te bevorderen. De aanvraagronde is succesvol verlopen: in totaal hebben ruim 2.300 werkgevers aangevraagd. Het Agentschap SZW heeft inmiddels 94% van de aanvragen afgehandeld. Van het beschikbare budget van € 22 miljoen verwacht Klijnsma circa € 20 miljoen te benutten. De rest wordt gebruikt voor de volgende ronde, naar verwachting eind 2015.

Terwijl het nieuwe programma dus reeds is gestart, loopt ook het vorige programma nog door, overeenkomstig de EU-systematiek van (deels in de tijd overlappende) programma’s die een looptijd kennen van zeven jaar. De projecten uit het programma 2007-2013 lopen daarom nog door tot het einde van 2015. Eind vorig jaar werd op basis van de ontvangen einddeclaraties van ESF-projecten en de controles daarop duidelijk dat van het ESF-budget van € 830 miljoen uit de periode 2007-2013 ongeveer € 17,5 miljoen zou overblijven. Dit laatste geld is extra ter beschikking gesteld van de 34 lopende projecten ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid, in combinatie met een verlenging van de looptijd tot 1 november a.s. Daarmee verwacht Klijnsma dat het budget vrijwel geheel benut zal worden.

Terug naar overzicht