Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
4

Drenthe verstrekt Green Deals voor zonnepark en eiwitfabriek

De provincie Drenthe verstrekt een subsidie aan twee projecten die bijdragen aan de provinciale energiedoelstellingen. Voor het geplande zonnepark in Tweede Exloërmond investeert de provincie voor een bedrag van € 250.000 in onderzoek naar opbrengst, beveiliging en ecologische effecten. De gehele onderzoekskosten bedragen € 595.000. Daarnaast ondersteunt Drenthe (de bouw van) een Inline Protastar fabriek van AVEBE, samen met Rijk, met een Drentse Green Deal van € 1,5 miljoen.
De resultaten van het onderzoek naar het zonnepark worden waardevol geacht voor nieuwe exploitanten van grondgebonden zonnepanelen in Drenthe en elders in Nederland. In januari 2013 heeft Zonnepark Drenthe BV van de gemeente Borger-Odoorn een vergunning gekregen voor de bouw van een 1,7 hectare groot zonnepark. Daarbij wil zij een aantal zaken onderzoeken. Met name hoopt de initiatiefnemer aan te tonen dat een oost-west opstelling van de panelen net zo efficiënt is als een opstelling op het zuiden en minder piekbelasting op het elektriciteitsnet veroorzaakt. Tweede onderzoekscomponent is de beveiliging. Onderzocht wordt of het met behulp van slimme technologie mogelijk is om hekwerk toe te passen is dat minder hoog en belastend is voor de omgeving. Daarnaast gaat het bedrijf onderzoeken wat de effecten zijn op dieren, bodem en flora onder en rondom het zonnepark.

Protastar is een hoogwaardig eiwit bestemd voor diervoeding, dat wordt gewonnen uit zetmeelaardappelen. De productie ervan vindt nu nog plaats in de Protastar fabriek in Foxhol. Het standaardeiwit wordt momenteel nog in Gasselternijveen ingedroogd en naar Foxhol getransporteerd voor verdere bewerking tot hoogwaardige eiwitten voor diervoeding. In de nieuwe fabriek vindt het gehele proces straks op één locatie plaats. Met de totaalinvestering van circa € 8,5 miljoen moet een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd.

Terug naar overzicht