Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
4

Tijdelijke regeling aanvullende bekostiging buitenonderhoud voor basisscholen gepubliceerd

De verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting in het primair onderwijs is verdeeld over gemeenten en bevoegde gezagsorganen van scholen. Dit levert een aantal knelpunten op. Gemeenten en bevoegde gezagsorganen hebben verschillende belangen. Er is sprake van trage procedures en administratieve lasten, bevoegde gezagsorganen hebben weinig autonomie en zijn afhankelijk van de gemeente voor het buitenonderhoud en aanpassingen aan het gebouw.

De bedoeling van deze overgangsregeling is om schoobesturen met onderhoudsgevoelige gebouwen en beperkte vereveningsmogelijkheden (een evenwichtige spreiding tussen oude en nieuwe gebouwen) in staat te stellen het onderhoud adequaat vorm te geven in de periode volgend op de overheveling. Zij krijgen via de overgangsregeling eenmalig aanvullende bekostiging om urgente onderhoudstaken uit te voeren waarvoor zij nog niet hebben kunnen reserveren. Op de langere termijn moet de bekostigingssystematiek van de lumpsum voldoende zijn.

Voor het bepalen van het bouwjaar van het hoofdgebouw hanteert de aanvrager het bouwjaar zoals opgenomen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Twee groepen besturen die beperkte vereveningsmogelijkheden hebben, komen in aanmerking voor de subsidie: schoolbesturen met bekostiging voor materiële instandhouding van maximaal € 750.000, met één of meer schoolgebouwen die ouder zijn dan 15 jaar (voor 1 januari 2000), of schoolbesturen met bekostiging voor materiële instandhouding van meer dan € 750.000, met meer dan 70% schoolgebouwen ouder dan 40 jaar (voor 1 januari 1975).

Er is € 50 miljoen beschikbaar. Het bedrag wordt vastgesteld op basis van het aantal leerlingen op 1 oktober van het jaar 2012. De aanvullende bekostiging bedraagt:

• € 103 per leerling van een basisschool of nevenvestiging van een basisschool;

• € 182 per leerling van een speciale school voor basisonderwijs of nevenvestiging van een speciale school voor basisonderwijs;

• € 426 per leerling van een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs.

Terug naar overzicht