Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
4

Europese Commissie wil € 1 miljard vrijmaken voor werkloze jongeren

De Europese Commissie stelt voor om nog in de loop van dit jaar € 1 miljard uit het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief vrij te maken. Dit bedrag wil zij aan lidstaten voorschieten ter ondersteuning van initiatieven om jongeren opnieuw op weg te helpen naar een baan, een opleiding of een stageplaats. Het voorstel houdt in dat de voorfinanciering van het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief voor de begroting van 2015 wordt opgetrokken van 1-1,5% tot 30%.
Lidstaten die gebruik maken van dit initiatief, zouden derhalve een derde van de toewijzing van € 3,2 miljard onmiddellijk na de goedkeuring van specifieke operationele programma's kunnen ontvangen. Van de lidstaten wordt verwacht dat zij dit onmiddellijk aan de begunstigden ter beschikking stellen via voorschotten voor projecten, en dit zal van nabij worden gevolgd. De Commissie schat dat deze opgedreven voorfinanciering de onmiddellijke steun kan versnellen en dit jaar nog tussen 350.000 en 650.000 jongeren kan bereiken. Bij de huidige voorfinancieringsregeling zouden daarentegen slechts 14.000 tot 22.000 jongeren kunnen worden bereikt.
Het wetgevingsvoorstel zal nu worden besproken door het Europees Parlement en de Raad, die het moeten goedkeuren voordat het in werking kan treden.

Het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief vormt een aanvulling bij het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor het uitvoeren van de aanbeveling omtrent de Jongerengarantie: het financiert activiteiten die ten goede komen aan jongeren tot 25 jaar oud (of indien de lidstaten dit nodig achten tot 30 jaar oud) die noch een baan hebben, noch aan onderwijs- of opleidingsactiviteiten deelnemen. De middelen voor het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief kunnen worden gebruikt voor het ondersteunen van activiteiten zoals het aanbieden van een eerste werkervaring, stages en leerlingplaatsen, aanvullende onderwijs- en opleidingsmogelijkheden, steun aan startende jonge ondernemers, tweedekansprogramma's voor vroegtijdige schoolverlaters, en gerichte loon- en aanwervingssubsidies. Het ESF is - met een budget van in totaal ongeveer € 86 miljard voor de periode 2014-2020 - de belangrijkste bron van EU-financiering voor de uitvoering van de Jongerengarantie.

Terug naar overzicht