Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
4

Longfonds-oproep voor junior onderzoekers

In aanmerking komen excellente onderzoekers binnen een periode van vijf jaar na promotie, met of zonder vast dienstverband.

Het onderzoek valt binnen de volgende onderzoeksthema’s:

  • Wie krijgt een longziekte, op naar vroegere herkenning – grote maatschappelijke uitdagingen oplossen rondom diagnostiek en fenotypering van astma en COPD;
  • Hoe voorkomen we longziekten? – grote maatschappelijke uitdagingen rondom de preventie van longziekten oplossen;
  • Hoe voorkom, herken en behandel je longaanvallen? – grote maatschappelijke uitdagingen rondom longaanvallen voor diverse longziekten oplossen;
  • Behandeling – een oplossing vinden voor grote maatschappelijke uitdagingen rondom:
    • betere, op de persoon afgestemde, innovatie behandelmethoden voor mensen met longziekten; en
    • betere behandeling voor kinderen met longziekten.

De ziektebeelden waarop het onderzoek zich kan richten, zijn astma, COPD, pulmonale arteriële hypertensie, sarcoïdose, idiopathische longfibrose, respiratoire peri- en postnatale aandoeningen (waaronder bronchopulmonale dysplasie), niet-CF-gerelateerde bronchiëctasieën en/of respiratoire allergieën in relatie tot astma. Betrokkenheid van patiënten bij het opstellen van de aanvraag en de uitvoering van het onderzoek is vereist.

Er worden jaarlijks twee subsidies verstrekt, waarvan één aan een veelbelovend onderzoeksvoorstel op het gebied van preventie of vroegdiagnostiek, de Rutgers Kickstart Subsidie.

De subsidie bedraagt maximaal € 250.000 (inclusief benchfee) per project. De looptijd van een onderzoeksproject is in principe maximaal drie jaar.

Aanvragen kunnen per e-mail worden ingediend bij het Longfonds. De aanvraagprocedure bestaat uit twee stappen. Eerst moet een vooraanmelding worden ingediend. De tweede stap bestaat uit het indienen van de uitgewerkte aanvraag. De deadlines voor 2024 zijn:

  • vooraanmelding: 15 april 2024;
  • uitgewerkte aanvraag: 5 september 2024.

Terug naar overzicht