Nieuws

okt
3

Wetenschappers: miljardensubsidies voor biomassa weggegooid geld

De Europese koepel van wetenschappers, oftewel de European Academies Science Advisory Council (EASAC), stelt dat de Nederlandse miljardensubsidies voor biomassacentrales weggegooid geld zijn.

Energie opwekken met hout uit bossen zorgt namelijk voor meer CO2-uitstoot dan kolen en gas. "Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is", aldus EASAC.

In Nederland moeten binnen een paar jaar 628 biomassa-installaties staan, zo blijkt uit een inventarisatie van het Algemeen Dagblad (AD). Daarvoor heeft de overheid € 11,4 miljard SDE+-subsidie gereserveerd. Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke duurzame energiebron die de komende jaren nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien.

'Werkt averechts'
Met het oog op de subsidies worden momenteel onder meer de grote kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven omgebouwd tot biomassacentrales. Die ombouw werkt echter averechts voor het klimaat en is een slechte besteding van publiek geld, stelt EASAC.

"Biomassa is een heel slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen", zo vertelt hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in de milieugroep van EASAC zit.

'Waanidee'
De Europese afspraak luidt dat de CO2-uitstoot van biomassa meetelt in het land waar de biomassa is geoogst – in de praktijk meestal Noord-Europa en Amerika. Omdat na die oogst weer nieuwe bomen worden geplant die CO2 opnemen, wordt biomassa als duurzaam beschouwd. En dat is niet terecht, zo stellen de wetenschappers. "Het duurt jaren, soms zelfs decennia, voor dezelfde hoeveelheid CO2 weer is opgenomen door nieuwe bomen. Het is een waanidee dat het in één klap verbranden van biomassa in deze enorme hoeveelheden duurzaam is", aldus Vet.

De stikstofcommissie van Johan Remkes adviseerde vorige week ook al om te stoppen met subsidies voor het bijstoken van biomassa. Energiebedrijf RWE, dat € 2,6 miljard subsidie ontvangt om biomassa te stoken in zijn kolencentrales, vindt dat advies echter juist weer 'bizar en onjuist'. Mochten de subsidies worden stopgezet, dan zullen energiebedrijven ook compensatie eisen, zo waarschuwt brancheorganisatie Energie Nederland tegenover het AD.

Zie ook: https://www.ad.nl/nieuws/miljardensubsidies-voor-biomassa-zijn-weggegooid-geld~adf24748/

Terug naar overzicht