Nieuws

okt
3

ZonMw publiceert oproepen binnen programma Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden

ZonMw heeft acht nieuwe oproepen gepubliceerd binnen het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden. De deadline voor alle oproepen is 23 november 2017. Doel van het programma, dat deel uitmaakt van 'Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen', is het initiƫren van het ontwikkelen en updaten van kwaliteitsstandaarden vanuit de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen op grond van de behoefte uit de praktijk.

De oproepen zijn de volgende: ZorgmijdingMedicatietrouwZorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL)Signalering en preventie van zorginfectiesVoeding- en vochttekortVoor Toediening Gereed Maken (VTGM)Veranderd seksueel functioneren en 

Implementatieonderzoek. De bijdragen liggen tussen de € 75.000 en € 200.000. 

 

Vanaf 2015 stelt het ministerie van VWS structureel € 1 miljoen per jaar beschikbaar. ZonMw coördineert de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaarden en publiceert meerdere subsidieronden. V&VN, de beroepsvereniging voor Verpleging en Verzorging, prioriteert de inhoudelijke onderwerpen en richt een ondersteuningsstructuur in voor het ontwikkelen en het onderhouden van kwaliteitsstandaarden. Jaarlijks dient V&VN vervolgaanvragen in om het ondersteuningsbureau te kunnen onderhouden en om daarmee de doelstelling van het programma te verwezenlijken. De nieuwe kwaliteitsstandaarden moeten ondersteunend zijn aan een manier van werken, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit van leven en welzijn.

 

De ontwikkeling van verpleegkundige kwaliteitsstandaarden gebeurt in samenwerking met andere disciplines (multidisciplinair), conform de eisen van het toetsingskader van het Zorginstituut Nederland en de Leidraad voor Kwaliteitsstandaarden.

 

 

Terug naar overzicht