Nieuws

sep
3

Steunbedragen en regeling tot uitvoering van de bijzondere Europese maatregelen in verband met Russische boycot gepubliceerd

Op 8 augustus 2014 heeft de Russische Federatie een importverbod afgekondigd van één jaar voor bepaalde landbouwproducten, waaronder groenten en fruit. Vooruitlopend daarop heeft Nederland op 27 augustus een wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit gepubliceerd. Vanaf 18 augustus 2014 tot en met 30 november 2014 wordt het erkende producentenorganisaties met terugwerkende kracht toegestaan om in het kader van de GMO voor groenten en fruit gebruik te maken van de reguliere crisismaatregelen.

Op 29 augustus 2014 heeft de Europese Commissie (verder EC) een gedelegeerde verordening (verordening (EU) nr. 932/2014) gepubliceerd waarmee zij tijdelijke buitengewone maatregelen vaststelt om producenten van bepaalde soorten groenten en fruit te ondersteunen. Het betreft de producten tomaten, wortelen, kool, niet-scherpsmakende pepers (paprika’s), bloemkool en broccoli, komkommers en augurken, paddenstoelen, appelen, peren, pruimen, zacht fruit, druiven voor tafelgebruik en kiwi's. De Europese Commissie stelt voor de uitvoering van deze verordening € 125 miljoen beschikbaar, waarvan € 82 miljoen voor appels en peren en € 43 miljoen voor de overige producten.

In aansluiting op de verordening (EU) nr. 932/2014, wordt de regeling uitgebreid met rode kool, broccoli en pruimen. Per keer kan maximaal 30 ton groenten of fruit voor uit de markt nemen worden gemeld en dat de producten in verpakkingen van maximaal 1 kubieke meter moeten worden aangeboden. Ook wordt het mogelijk om meldingen vroegtijdig te verrichten. In dat geval zullen de verplichte controles niet reeds binnen twee werkdagen plaatsvinden, maar binnen twee werkdagen vanaf de datum van voorkeur voor controle die producentenorganisaties of producenten op het formulier hebben aangegeven.

Terug naar overzicht