Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
3

Subsidieregelingen voor glastuinbouw aangepast

Omgevingswet
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Het Activiteitenbesluit milieubeheer is vervallen en vervangen door het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Daarom zijn de betreffende verwijzingen in beide regelingen vervangen door verwijzingen naar de overeenstemmende artikelen in de twee nieuwe besluiten. Het gaat om de verplichting tot het treffen van energiebesparingsmaatregelen en de rapportageverplichtingen.

Regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw
Het minimumbedrag voor een aanvraag voor subsidie in het kader van deze regeling is verlaagd van € 5000 naar € 2500. Hierdoor kunnen ook kleine tuinders een aanvraag doen.

Ook is het subsidieplafond voor 2024 verhoogd van € 30 miljoen naar € 70 miljoen. Aanleiding voor de ophoging van het budget is de verwachte grote belangstelling van bedrijven. De termijn van de openstelling van de regeling blijft ongewijzigd en loopt van 11 april 2024 tot 28 juni 2024.

Regeling Marktintroductie van energie-innovaties
De wijzigingen binnen deze regeling hebben grotendeels betrekking op een wijziging van de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Bepaald is nu wat de maximum subsidiepercentages zijn voor andere energie-efficiëntiemaatregelen dan in gebouwen (artikel 38 van de AGVV) en bevordering van energie uit hernieuwbare bronnen en uit hernieuwbare waterstof (artikel 41 van de AGVV).

Tevens is bepaald dat de in aanmerking komende kosten voor subsidie ter bevordering van energie uit hernieuwbare bronnen en uit hernieuwbare waterstof de totale investeringskosten zijn. De investeringssteun ter bevordering van hoogrenderende warmtekrachtkoppeling is nationaal uitgesloten, omdat in het kader van het Nederlands klimaatbeleid de inzet van warmtekrachtkoppeling-installaties wordt verminderd en vervangen wordt door duurzame alternatieven die niet bijdragen aan de broeikasgasemissie. 

Terug naar overzicht