Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
3

Drie oproepen ZonMw-programma Meer Kennis met Minder Dieren

De nu gepubliceerde oproepen zijn: Uitvoeren Systematisch Literatuuronderzoek Dierstudies 2024, Organiseren workshop 'Systematisch Literatuuronderzoek Dierstudies' 2024 én Publiceren Neutrale/Negatieve Dierexperimentele Resultaten 2024.

Uitvoeren Systematisch Literatuuronderzoek Dierstudies 2024
Deze oproep richt zich op het effectief gebruik van resultaten uit dierstudies door het verhogen van de vindbaarheid en herbruikbaarheid ervan. De oproep stimuleert onderzoekers om na het volgen van de workshop ‘Systematisch Literatuuronderzoek Dierstudies’, verzorgd door ZonMw-erkende experts, zelf aan de slag te gaan met het uitvoeren van een systematisch literatuuronderzoek op het terrein van dierexperimenteel onderzoek of proefdiervrije innovaties.

Aanvragen kunnen worden ingediend door gepromoveerde projectleiders verbonden aan Nederlandse universiteiten, hbo-instellingen, Universitair Medisch Centra (UMC’s), Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)- en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)-instituten, maar ook Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), Hubrecht laboratorium, Sanquin, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Biomedical Primate Research Centre (BPRC).

De onderzoekers worden begeleid door ZonMw-erkende experts in de uitvoering van het systematische literatuuronderzoek. Zo wordt de kwaliteit van het systematisch literatuuronderzoek geborgd. Dit literatuuronderzoek moet leiden tot een review artikel dat Open Access gepubliceerd wordt in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.

Voor de oproep is € 800.000 beschikbaar. In deze subsidieronde kunnen een tegemoetkoming in de personele kosten, de kosten van de benodigde begeleiding en eventuele open access kosten worden aangevraagd. De maximale looptijd van het project is 24 maanden.

Organiseren workshop 'Systematisch Literatuuronderzoek Dierstudies' 2024
Deze oproep richt zich op het effectief gebruik van resultaten uit dierstudies door het verhogen van de vindbaarheid en herbruikbaarheid ervan. De oproep geeft instellingen de mogelijkheid om een 1-daagse workshop ‘Systematisch literatuuronderzoek dierstudies’, verzorgd door één van de door ZonMw-erkende experts, te organiseren voor circa 20 deelnemers.

Aanvragen kunnen worden ingediend door medewerkers/onderzoekers van Nederlandse universiteiten, hbo-instellingen, Universitair Medisch Centra (UMC’s), Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)- en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)-instituten, maar ook Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), Hubrecht laboratorium, Sanquin, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Biomedical Primate Research Centre (BPRC).

Voor de oproep is € 50.000 beschikbaar. In deze subsidieronde kunnen de kosten voor het organiseren van een workshop ‘Systematisch Literatuuronderzoek Dierstudies’ worden aangevraagd. Voor workshops die al zijn georganiseerd en waarvoor materialen zijn ontwikkeld, kan een bedrag van € 2800 tot € 3490 worden aangevraagd. Voor workshops waarvoor lesmaterialen (her)ontwikkeld moeten worden, kan tot een bedrag van € 6500 worden aangevraagd.

Publiceren Neutrale/Negatieve Dierexperimentele Resultaten 2024
Deze oproep richt zich op het openbaar maken van wetenschappelijk solide ongepubliceerde negatieve- of neutrale data op het gebied van dierexperimenteel onderzoek.

De projectleider/hoofdaanvrager van een onderzoeksproject met dierexperimenteel onderzoek kan aanvragen. Dit geldt voor onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten, HBO-instellingen, Universitair Medisch Centra (UMC’s), Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)- en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)-instituten, maar ook Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), Hubrecht laboratorium, Sanquin, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Biomedical Primate Research Centre (BPRC).

In deze subsidieronde kan een tegemoetkoming in de vergoeding voor de personele kosten en open access kosten worden aangevraagd zolang het subsidieplafond niet is bereikt. De subsidie betreft een tegemoetkoming voor de personele kosten (maximaal € 5000) en een vergoeding van de Open Access kosten tot een maximum van € 5000. Het maximum aan te vragen subsidiebedrag bedraagt daarmee € 10.000. De totale looptijd van het project is 24 maanden.

Aanvragen
Aanvragen voor alle oproepen kunnen doorlopend tot en met 31 december 2024 worden ingediend via MijnZonMw.

Terug naar overzicht