Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
3

NWO-oproep Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur

Doel van dit programma is het stimuleren van de realisatie van hoogwaardige en voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap toegankelijke grootschalige wetenschappelijke infrastructuur (GWI) die grensverleggende wetenschappelijke vernieuwing en doorbraken mogelijk maakt. Hiertoe kunnen de consortia die geassocieerd zijn aan de in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur 2021 benoemde groepen financiering aanvragen voor het realiseren van hun meest belangrijk en urgent geachte GWI-plannen.

In de Roadmap 2021 zijn de meest prioritaire bestaande en nog te realiseren GWI-plannen opgenomen die van groot belang zijn voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap. Het gaat hier zowel om Nederlandse GWI-projecten als om initiatieven voor een Nederlandse deelname aan internationale GWI-projecten. De GWI-plannen zijn samengebracht in negen groepen met inhoudelijke, thematische en/of technische raakvlakken.

Alleen Roadmap consortia die geassocieerd zijn aan de groepen zoals gedefinieerd in de Roadmap 2021 kunnen een aanvraag indienen. Dat wil zeggen dat het consortium en zijn GWI-plan gesteund worden door de Roadmap Groep, wat geformaliseerd wordt door een steunbrief van de Roadmap Groep. Indien een aanvraag een domeinoverstijgend karakter heeft, moeten minimaal twee groepen uit verschillende domeinen een steunbrief afgeven.

Als hoofdaanvrager en medeaanvrager kunnen optreden: hoogleraren, universitair (hoofd)docenten en andere onderzoekers met een vergelijkbare functie als zij in vaste dienst zijn (en derhalve een bezoldigd dienstverband voor onbepaalde tijd hebben) of een tenure track overeenkomst hebben bij één van de onderstaande instellingen:

  • universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • universitair medische centra;
  • KNAW- en NWO-instituten;
  • het Nederlands Kanker Instituut;
  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;
  • NCB Naturalis;
  • Prinses Máxima Centrum.

Medeaanvragers mogen ook in dienst zijn bij de volgende organisaties:

  • Rijkskennisinstellingen;
  • TO2 instellingen;
  • het Netherlands eScience Center (NLeSC).

Voor de nu gepubliceerde oproep is een budget van € 160 miljoen beschikbaar. Een consortium moet minimaal € 10 miljoen NWO-bijdrage aanvragen voor een GWI-project met een projectduur van maximaal 10 jaar. De verplichte eigen bijdrage van het aanvragende consortium is minimaal 25% van het totale budget voor de GWI-projectaanvraag. Het totale budget van een GWI- projectaanvraag is dus minimaal € 13,3 miljoen.

Uitsluitend projectspecifieke kosten komen voor subsidie in aanmerking. De financiering is niet bedoeld voor onderzoek dat met de GWI wordt uitgevoerd. Binnen de totale investering kan onderscheid gemaakt worden tussen de twee kostencategorieën:

  • kapitaalinvesteringen: kosten voor de ontwikkeling en/of aanschaf/bouw van de beoogde GWI, dan wel kosten voor een dusdanige aanpassing van een bestaande GWI dat hiermee wetenschappelijke doorbraken kunnen worden bereikt;
  • initiële operationele kosten: kosten die nodig voor het operationeel houden van de GWI en het faciliteren van externe gebruikers.

Aanvragen kunnen worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. Het aanvraagproces bestaat uit twee stappen. Eerst moet een intentieverklaring worden ingediend. De tweede stap bestaat uit het indienen van de aanvraag. De deadlines zijn:

  • intentieverklaringen: 28 mei 2024;
  • aanvragen: 24 september 2024.

Terug naar overzicht